Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2014 13:05 - Детето трябва да се почувства звезда
Автор: anieva Категория: Изкуство   
Прочетен: 2366 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

              Детето трябва да се почувства звезда

 

Международен конкурс за вокално изкуство „Морски звездички” – Варна – 2014

 

         Човекът е обществено животно . Детето се ражда егоистично и  асоциално. Задачата на педагога е  да го направи обществено същество. На сцената участниците са в центъра на един постоянно променящ се свят. Взаимодействайки си със средата/ обкръжението/  и връстниците си , децата се обогатяват, те получават интегрално образование в неформална среда  и  при непринудени контакти.

                Международният конкурс за вокално изкуство „Морски звездички” - Варна се проведе от 4 до 6 юли 2014г.  в  салона на читалище „П. Р. Славейков 1928 ” в район „Владислав Варненчик”.  Конкурсът се организира с финансовата помощ  на Община Варна чрез фонд „Култура” и в подкрепа на кандидатурата на Варна за европейска столица на  културата през 2019 година. Международният конкурс за вокално изкуство  „Морски звездички” дава възможност за изява на млади таланти  ,  цели популяризиране на българската песен и приобщаване на децата и  младежите към изпълнителското изкуство.  В деветото издание в три конкурсни дни се представиха вокални групи и  солисти на възраст от 5 до 25 години. В първия  кръг участниците изпълниха   песен на български език, а във втория кръг – песен по избор. Най-голямата награда „Гран приНА КОНКУРСА Е  СТАТУЕТКА – АВТОРСКИ ПРОЕКТ НА ХУДОЖНИКА Росен Германов.

                 В съпътстващата програма на конкурса видяхме „Сцена на нашите таланти” – на 1 юли 2014г. от 9.00 часа в двора на ОДЗ №1 „Маргаритка”  и на 4 юли 2014г. пред читалището – открити сцени за изяви на участници извън конкурсните прояви. Особен интерес предизвика вечерта, посветена на творчеството на Хайгашод Агасян /4 юли 2014 от 19.00 часа/. А на 6 юли 2014 от 9.00 часа се проведе Среща-разговор на вокалните педагози, композитори  и изпълнители.

               НА СРЕЩАТА РАЗГОВОР ОСОБЕНА АКТИВНОСТ ПРОЯВИ ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ЖУРИТО, УВАЖАВАНИЯТ ОТ ВСИЧКИ И  ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОПУЛЯРЕН БЪЛГАРСКИ КОМПОЗИТОР  Хайгашод Агасян. Той сподели: „Журирам всички детски конкурси и фестивали, които се правят през последните години. Аз много пиша за деца. Това ми носи огромно удоволствие, защото децата на България са невероятно талантливи. При децата няма фалш, те или те приемат, или не те приемат. Не можеш да накараш едно дете да пее песен, която не му харесва. Това е моята мисия и смятам, че ме приемат за жури, защото не допускам задкулисни игри и игрички, гледам максимално обективно да оценя стойностните и можещите деца. И много често родители и преподаватели идват да ме поздравят и да ми кажат, че съм обективен, че моите резултати съвпадат с  тези на детското жури. Това е важно за името ти. Конкурсът бе един Празник без предели! Призовавам вокалните педагози да не допускат участници , пеещи на плейбек. ТОВА Е  НЕДОПУСТИМО  НА КОНКУРС  ЗА  ВОКАЛНО  ИЗКУСТВО!   Не правят добро впечатление изпълнения на песни с недостъпно за съответната възраст съдържание. Затова е  удачно да се въведе изменение в регламента за първа възрастова група – изпълнение на ДЕТСКА ПЕСЕН. „

                Композиторът уточни, че записва диапазона на всеки изпълнител. Според него , за съжаление в съвременната културна реалност всеки се спасява сам. / Държавата е  абдикирала от отговорностите си към културата . /  Затова  често се случва вокалните педагози да използват стари  инструментали от допотопни фондове.  Желателно е  тази практика да претърпи промяна.  Друга слабост се забелязва по отношение на  търсенето на адекватност по отношение на съвременната естетика.  „Трябва да има съвременно намигане и  отразяване на актуални проблеми в текстовете.” „Положителна промяна се наблюдава при българските участници, които започнаха да демонстрират все по-добра визия и  уважение към сцената.”

                Аз съм председател на журито в този конкурс от създаването му. През годините се радваме на добро озвучаване, зала с качествена акустика и  не на последно място добри професионални контакти. Винаги съм казвал, че при оценяването ние правим една „моментна снимка” на вокалното представяне на кандидата, отразявайки гласовото му състояние и музикалната способност  тук и  сега. Няма нищо зад кулисите. Разбира се, приятно ме изненадаха децата, които бяха научили мои песни.”

                Йорданка Донева, редови зрител: ” Моите симпатии са ориентирани към малките участници във формата. Много силна смяна иде! Каки  и батковци, треперете! Особено впечатляващи за мен бяха изпълненията на Гергана, Елиза/Италия/, Анжела/Сърбия/, Кристиана, Крисия, Антония, Симеон, Патриция, Габриела, Жанина, Елисавета, Аделина, Мария, Лилия, Васил, Биляна, Славея. Като добър пророк си позволявам да кажа, че очаквам в следващите издания да покажат пълния си потенциал  Яна и  Жана  от трета възрастова група.

                Теди Генов, композитор и  член на журито,  бе много убедителен  по време на дискусията:  „Сцената е  шоу. Присъствието на певеца е   много важно. За мен  е от изключително значение да няма скучно сценично присъствие. Понякога един жест или поглед предрешава въздействието на цялата песенна изява.

                Рифат Рамович от Сърбия, член на журито: „След първия ден се наблюдава фалш при малките интервали при голяма част от децата. Желая успех на всички! Ние сме обективни.Влагаме целия си музикален авторитет при журирането на този конкурс.

               Мнение на родител на  малък участник в конкурса: „Да се обособи първа „А” подгрупа за децата до седем години, за да бъде равностойно състезанието”.

              Дамян Попов, певец, член на журито: „Прекрасно се справиха колегите от читалище „Славейков 1928”!!! Конкурсът се  отличи с неочаквано силна конкуренция. Впечатлен съм изявата на най-малките артисти. хареса ми идеята за явно гласуване и  за привличане чрез жребий на вокален педагог в журито. Щастлив съм, че бях член на колегия, водена от композитор с фундаментално звучене в българската музика/ Хайгашод Агасян/. За мен той  е ВЕЛИК ТВОРЕЦ НА ДЕТСКА МУЗИКА. И не случайно много от децата бяха избрали негови песни.

               Тени Омеде, певец, член на журито : „Вечерта, посветена на творчеството на Хайгащод Агасян премина вълнуващо. Презентиран бе исторически обзор на важни моменти от творческата му биография.  Деца изпяха негови творби. А после и той изпълни свои песни. Получи се хубав музикален празник!”

                Атанаска Липчева, вокален педагог, артистичен директор на конкурса:

„Конкурсът премина при една спокойна атмосфера , пълна зала и добра организация. Радваме се на развитието на децата.За тях това бе празник.Основната цел на конкурса е  участието , а не наградите. Хубаво е  , когато на сцената нещо се случва като в клип. Понякога и  забравените песни могат да заживеят нов живот. В нашия формат акцентът е  върху вокалното майсторство. Стараем се Гала-концертът да не бъде отегчителен. Желателно е  да няма движение в залата по време на изпълненията, защото това пречи на  кондицията /особено на по-малките участници./ Добре би било да се стои до края на концерта. Желая спокойствие  и усмивки!  Щастливи сме, ако съумеем да накараме детето да се почувства ЗВЕЗДА!”

 

 

            

 

 




Тагове:   конкурс,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anieva
Категория: Технологии
Прочетен: 453103
Постинги: 118
Коментари: 132
Гласове: 211
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930