Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2006 16:33 - Нови способи за овладяване на десетични дроби
Автор: anieva Категория: Технологии   
Прочетен: 3238 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Способи за усвояване на десетични дроби от деца с умствена изостаналост при експериментално обучение

 

        Весела Русева,Йорданка Донева

 

 

Methods for Acquioing Decimal Fractions by Children with Jutellectnal Deficiency

 

          V.Ruseva,J.Doneva

 

 

Abstract:This article has specific didactic-methodologigal sense:the authors share their experience with applying effective methods for acquioing decimal fractions in teaching  in mathematics special school pupils.

 

 

 

 

         Проблемът за усвояването на десетични дроби в специалното училище не е проучен достатъчно разгърнато в специализираната методическа литература.Този факт провокира нашия интерес и се насочихме към разработването му в научно-практически план,с оглед на преподавателската дейност.

         Изучаването на десетични дроби в осми клас на специалното училище е свързано с големи затруднения при овладяване на учебния материал.Тъй като тази област от математическите знания има голямо приложение за всеки човек – необходимо е правилно и адекватно овладяване на действията с десетични дроби.За целта изградихме система от интересни способи,за да се подобри ефективността от обучението.Нетрадиционните методи на преподаване засилиха интереса,мотивацията и като цяло подобриха вниманието при учениците с умствена изостаналост от осми клас.Подобрена бе и трайността на усвоените знания,т. е. новите способи за работа активизират мозъчни структури,имащи отношение към дълговременната памет на учениците .Не на последно място е приложеното от учениците на практика в реалното ежедневие – т. е. знанията за десетични дроби и действията с тях „въоръжават” изграждащата се личност със стратегии за справяне с практически възникнали проблеми(пазарувне,оразмеряване и др.).В този смисъл правилната методическа помощ от учителя е безценна,защото касае дял от познанието,пряко ангажиращ всеки човек.

         В специалното училище десетичните дроби се изучават в осми клас,след като учениците са усвили знания за обикновените дроби и естествените числа.При преподаването на десетични дроби широко се използват нагледни средства : квадрат,разделен на 10 хоризонтални ивици и сто еднакви квадратчета;лентички,разделени на десет равни части;метър,разделен на дециметри;таблици и др.

         Успешното овладяване на десетични дроби в много случаи зависи от знанията на учениците за номерацията на целите числа,свойствата на десетичната бройна система и отношенията между мерните единици.Всички тези знания трябва да се актуализират преди да се започне изучаването на десетични дроби.При писане на десетични дроби е необходимо да се обърне внимание на учениците,че след десетичната запетая трябва да има толкова знака,колкото са нулите в знаменателя на обикновената дроб.

         Сравняването на десетични дроби се прави,когато броя на знаците след десетичната запетая е равен,а по-късно и при различен брой.Така наречените именувани числа(изразяващи дължина,маса,стойност)се разглеждат много обстойно с оглед голямото им приложение в реалния живот.

         Действията с десетични дроби се изучват по същия начин,както в масовото училище.Своеобразия се наблюдват само по отношение на обема на преподавания материал,който е редуциран.За да се осмислят правилата и действията  с десетични дроби,трябва да се решават задачи с реално съдържане и практически смисъл.

         Учениците с умствена изостаналост имат редица особености в познавателната дейност,които са детерминирани от обективни причини.Нарушенията,които се демонстрират при тях могат да бъдат коригирани в условията на специален режим и чрез индвидуален план за развитие на всеки ученик.За да осмислят новите знания,децата се опират на своите предишни знания и опит.Процесът на възприемане се осъществява на базата на старите познания.За да се ангажира вниманието на учениците по-продължително време е необходимо използването на богат набор от нагледни средства и игротерапевтични способи за работа.Основен източник за получаване на знания е учебникът по математика,който е съобразен с особеностите в познавателната дейност на тези ученици.Но възниква въпросът-до колко така поднесеният материал се усвоява в максимална степен?Не са ли необходими и други , „артистични” методи за корекця на нарушените когнитивни функции?Тази идея възникна при разглеждането на учебника,където прави впечатление ограниченото количество на поместените нагледни средства.

         Както вече установихме,изучаването на десетични дроби е сравнително труден и бавен процес.Изхождайки от тези факти,учителите по мтематика са принудени да експериментират в процеса на обучение,включвайки и други способи за по-целенасоченото възприемане и осмисляне на новите знания.Поставянето на учениците в реални житейски ситуации и разиграването на  „етюди” при уроците с по-сложно тематично съдържание облекчават процеса на преподаване и овладяване на нови знания. В разделите за десетични дроби няма достатъчно илюстрации,които да привличат и активизират вниманието на учениците.Ниското равнище на способността за абстракция при умствено изостаналите деца изисква прилагането на вариативни упражнения,произтичащи от житейския опит на учениците и поставянето им в проблемни ситуации.Всичко това води до положителни учебни резултати и стимулира подрастващите да търсят рационални пътища за осмисляне на материала.

         С този експеримент в условията на обучение си поставихме за цел да изследваме въздействието на различните способи за работа в процеса на усвояване на десетични дроби и до каква степен те ще повишат ефективността на обучението по математика.Според предварително поставената теза се изказа становището,че ефективността на обучение в часовете по математика може да се повиши,ако се създаде система от различни способи за работа,съобразена с възрастовите и интелектуалните способности на  учениците от осми клас.

         По време на експерименталното обучение съблюдавахме следните задачи:

1.Да се създаде система от способи за усвояване на десетични дроби и действията с тях.

2.Да се приложи тази система на практика с цел да се установи ефективността на работа в часовете по математика.

3.Да се анализират резултатите от експерименталната работа,като на тази основа се изведат съответните изводи за практиката.

        

         При изследването използвахме следните методи – теоретичен анализ на методическата литература по проблема,обучаващ и констатиращ експеримент,проучване на самостоятелните работи на учениците,обработка на получените резултати.

Експерименталното обучение бе подчинено на няколко основни постановки:

1.Използване на увлекателни по съдържание задачи,съобразени с възрастовите и познавателните особености на изследваните ученици.

2.Решаване на повече задачи с практическа насоченост,степенувани по трудност.

3.Използване на подходящи нагледни средства.

4.Самостоятелна работа на учениците.

5.Използване на индивидуален подход.

6.Колективно обсъждане на условията на задачите.

7.Мотивиране на учениците за полезността на математическите знания.

8.Използване на добре подбрани и близки до житейския опит на ученика задачи.

9.Практическо приложение на усвоените знания в нова , проблемна ситуация.

         Изследването се проведе с осем ученика от осми клас.Разделението им по пол е 4 : 4 . Всички ученици от класа могат да пишат добре,двама са с дизлексия,двама с епилепсия,един с шизофрения.При всички е налице лека степен на умствена изостаналост.

         Основният материал,предвиден за изучаване по математика е овладян,но четири ученика се нуждаят от помощ при решаването на по-сложните задачи.Експериментът започна с провеждането на контролна работа№1,с което се цели маркирането на входящото равнище на усвоените основни знания за десетични дроби.Анализът на резултатите,получени при изпълнението на задачите показва следните типични грешки:неправилно определяне на мястото на десетичната запетая,записване на десетичните  дроби без запетая,записвне на дробта без осмисляне на името на посочената дробна част,нечетливо записване на цифрите.

         Осмокласниците срещат трудности и при записването на обикновени дроби с десетични,не определят правилно мерната единица при записването на именувани числа с десетична дроб.При сравняването на десетичните дроби с различен брой цифри  в дробната част умствено изостналите ученици пропускат да допишат нули.При текстови  задачи не преписват правилно числовите данни,забравят да добавят мерната единица след десетичната дроб.Друг проблем ,препятстващ правилното усвояване на математическите знания е свързан с общото недоразвитие на речта.Т.е. редуцираният лексикален фонд при тези деца е пречка за пълното възприемане на речевата инструкция при устно подаване на задачите.Несъвършенството на аналитико-синтетичната и логико-формалнта функция на речта и интелекта  води до неправилен избор на стратегия за решаването на словесните задачи.Те са склонни да отдават по-голямо значение на отделни думи в текста и не вникват докрай в условието на задачата.

         Експерименталният резултат от контролна работа№1 показва,че учениците от осми клас нямат достатъчно правилно изградени представи за понятието „десетична дроб”( и нейните свойства).Установи се, че контрлната група от ученици все още допуска грешки при писне и четене на десетични дроби.Поради трудната превключвемост не могат да превръщат именувани числа в десетични дроби,а при решаване на текстови задачи често търсят помощта на учителя.

         Преодоляването на тези трудности,свързани с изучаването на десетични дроби и периодичното допускане на едни и същи типични грешки – предизвика търсенето и въвеждането на допълнителни способи за работа с цел да се подобри правилното усвояване на учебния матерал и да се коригират натрупаните несъвършeнства в познавателната дeйност на учeниците.

         В експеримeнталното обучение включихме задачи със знимателен характер и дейности с приложно-практически характер,служещи на учениците за връзка между тeорията и практиката.Като работен лист бе използвана таблица с разделителна червена линия,която фиксира вниманието върху необходимостта от поставянето на десетичната запетая.За по-добро усвояване на четенето на десетични дробни единици се използва табло,на което различните дробни единици са записани с различен цвят.Беше проведена екскурзия до пазара и учениците сами изготвяха ценоразписа на стоките.Други интресни способи за работа,които бяха използвани са : изчисляването на касови бележки,съдържащи различен брой  суми на артикули;поставянето на въпрос към задача;решаването на изрази,обозначени с букви – като целта е да открият определена дума;задачи,свързани с планиране бюджета на семейството и професионалната ориентация;работа с електронен калкулатор;драматизация на ситуации в хранителен магазин с размяна на  ролите – продавач – купувач;задачи,свързани с личните и националните празници.

         В края на учебната година бе проведена контролна работа№2.Целта на посочeната работа бе да се установи степента на усвоените знания за десетични дроби след приложената система от интересни способи за работа в часовете по математика.

         Проучихме знанията и уменията за опериране с десетични дроби в следнте насоки:

-знания за правилно и точно четене и писане на десетични дроби с различен брой цифри след десетичната запетая

-умения за сравняване и подреждане на десетични дроби по големина

-знания за събиране на десетични дроби

-знания за изваждане на десетични дроби

-знания за умножение на десетични дроби с нули в цялата и дробната  част

-знания за умножение и деление на десетични дроби с 10,100,1000

-решаване на съставна текстова задача,включваща действията събиране,умножение,сравняване на десетични дроби

         В края на експеримента се установи,че някои от учениците не записват правилно десетични дроби с вертикален запис при пресмятане на числови изрази в работното поле.Част от учениците заменят действията умножение и деление.Наблюдават се и технически грешки,свързани с пропуски в овладяването на табличното умножение.Кривата на разпределението на вярно решените задачи при входящо и изходящо ниво отразява положителните промени,които са настъпили в резултат на експерименталното обучение.Анализът на получените данни демонстрира резултатността и ефективността на приложената система от способи за въздействие при усвояването на десетични дроби и действията с тях. Получени са следните резултати-

-първа задача-повишение  на верните отговори с 37,5%.

-втора задача- с 12,5%

-трета задача-с 37,5%

-четвърта задача-без промяна

-пета задача-понижение с 12,5%

         Анализът на данните позволява да твърдим,че посочената система от способи е допринесла за актвизиране на мисловните процеси при учениците  и те са овладяли по-качествено и трайно учебния материал.Т.е осмокласниците са усвоили трайно знания и умения за писане,четене и сравняване на десетични дроби,извършване на действията събиране и изваждане на десетични дроби.Така представените данни доказват,че целенасоченото прилагане на различни способи за работа в часовете по математика повишава положителните резултати.

         Наклонът на кривата от изходящото ниво сочи,че с повишаването на абстрактността на учебния материал учениците срещат по-големи затруднения.Кривата,отразяваща входящото равнище показва неравномерното усвояване на знанията за десетични дроби в началото на експеримента.Втората крива(на изходящото ниво)репрезентира по-голямата успеваемост и по-равномерното овладяване на предложения материал.Този факт свидетелства,че посочените допълнителни способи допринасят за по-пълното ,трайно и целенасочено овладяване на цялата система от действия с десетични дроби от повечето ученици.Употребата на адекватни и нестандартни  методи за интлектуално усъвършенстване предпазва учениците  от епизодичност и фрагментарност на ученето.Следователно,използването на нови експериментални способи стимулра темпа на овладяване на знанията и е надеждна гаранция за трайни знания в съвременния образователен процес.Чрез създването на интрес се достига до съзнателно отношение към ученето.Мотивацията е велика сила в човешката дейност.Незнаен философ твърди,че ако му бъде даден лост – ще обърне Земята.

         Учитлят е тази личност,която ще открие и приложи тези лостове за всеки ученик,съобразно индивидуалните му особености,като с това ще се подобри адаптацията на децата със специални образователни потребности към реалните претенции на обществения живот.

 

          21.06.2006 г.

 

 

 



Тагове:   нови,   овладяване,   дроби,


Гласувай:
0



1. анонимен - backlink backlinks services
02.04.2012 01:48
hey all anieva.blog.bg blogger discovered your site via yahoo but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have discovered website which offer to dramatically increase traffic to your site http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my website. Hope this helps :) They offer best <a href=http://xrumerservice.org>backlinks</a> Take care. Jason
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anieva
Категория: Технологии
Прочетен: 451849
Постинги: 118
Коментари: 132
Гласове: 211
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930