Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2007 16:38 - По плодовете им ще ги познаете
Автор: anieva Категория: Технологии   
Прочетен: 1439 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.07.2008 17:24


 

            По плодовете им ще ги познаете...

                Седмо издание 
Празници на женските и девическите хорове "Проф.Лилия Гюлева"

               Търговище-2007

 

 

По същността си празникът е онова време и пространство, което трябва да примири човешката общност с големия космически ред. Ето защо в празника ролевото и йерархичното разделение на хората временно се разрушава,те се изравняват в битността си на човеци и застават ЗАЕДНО пред лицето на божествения закон. Празникът дава възможност да се излезе от "затвореността" на традиционното общество (Карл Попър) и едновременно с това да се постигне "пълна интегрираност на индивида" в общността.

Хоровите празници,провеждани през 2 години в Търговище не са самоцел, защото хоровото пеене има голямо значение за популяризирането на хоровото изкуство , за изграждането на самосъзнанието на колективите. Проф. Лилия Гюлева - демиургът на Празниците - винаги е оказвала методическа помощ на женския хор"Златна лира"-домакин на този вълнуващ форум.

2001,юли

Хор"Златна лира" се готви за конкурса в гр.Превеза-Гърция. Присъствието на проф.Гюлева в залата за репетиции е дискретно, ненатрапчиво..."не толкова силно, овладейте тона, контрастна динамика - пиано - фортепиано..."

"Слава во вишних"на Д.Бортнянски. Нашата учителка винаги подчертаваше възловия момент в песента: " В человецех 

Проф.Емил Янев (съпредседател на БХФ, член на европейската хорова асоциация)

Аз съм щастлив,че независимо от всички трудности, които преживява България,търговищките хорови празници, които от тази година вече носят името "Проф. Лилия Гюлева"-непрестанно се развиват. Какво може да се направи за тяхното популяризиране?- Преди всичко да се подобри рекламата. Малко са хората в страната, които знаят за тях, а това е едно културно завоевание с много сериозен социален ефект. Животът показва, че жените са не само биологични продължители на живота, но и равноправни партньори на мъжете, активни творчески личности. В последните години се забелязва много силен процес на феминизиране на изкуството в световен мащаб. Поради тази причина често си мисля - кой е силният и кой е слабият пол???След като жените станаха лидери във всички позиции...

Това,което досега прави Община Търговище е за адмириране, но то не е достатъчно за изискванията на ХХІ век. Логично е ,че трябва да има прелом в обществената информация за това -какво се прави на празниците на женските и девически хорове в Търговище. По - конкретно трябва да се изработи нова концепция за тяхното бъдещо развитие. Високото ниво в художествената продукция на хор "Златна лира" дава всички основания за работа с по-голям замах в това отношение.

Първата празнична вечер бе открита с изпълнението на македонския хор от Скопие"Св.Злата Мегленска", дирижиран от Летка Димовска-Полизова (Dimovska-Polizova

Обявена от критиците за най-успешната жена - диригент в Македония. Нейният хор, макар и в намален състав показа нивото на своето изкуство.Търговищката публика с мното ентусиазъм приема изпълненията на македонските състави. През 2000 година Ивица Зорич (

Проф.Емил Янев

б л а г о в о л е н и е"- ето това е поантата. Говореше смирено, но с властта на "целуната от Бога" личност, подчинила дните си на служене на изкуството и хората. След нейната ранна кончина всички са единодушни, че хоровите празници с право носят нейното име."По плодовете им ще ги познаете"(евангелие на Лука). Вече няколко поколения хорови диригенти (нейните плодове) продължават творческото й дело и духовно безсмъртие ( "да те има и след теб дори" ) на Незабравимата вдъхновителка на това всенародно дело -проф. Лилия Гюлева. Неслучайно Сервантес възкликва:"Празна работа и загубено време ли е да се скиташ по света,за да търсиш не благата му, а стръмнините, по които добрите се изкачват на престола на Б е з с м ъ р т и е т о". 
Ivica Zoric ) с хор "Менада" от Тетово бе аплодиран също толкова възторжено. Но дали тази реакция на публиката се дължи на "историческия континуум" между двете култури или е израз на естествената реакция на почитателите след консумацията на качествен музикален продукт, остава загадка. По-важното е, че нагостихме душите си с музикална храна. Проф.Емил Янев (Emil Yanev) нарече Летка "майстор " в своята работа. Хорът има прецизна интонация,балансиран ансамбъл, нюансирана динамика и се отличава с професионално отношение при изпълнението на религиозна музика. 
Втората част от концерта бе подобие на бенефис на Илиана Иванова liana Ivanova) и отбелязване на 50 годишен житейски и 30 години творчески юбилей. Голяма част от изпълнените произведения бяха комбинирани със солистични изпълнения на нейни бивши ученички(музикалните й плодове). Разнообразният репертоар включваше произведения ,диаметрално противоположни в стилово и звуково отношение. От "Миса бревис" на Хайдн , през "Калугерине" на Николай Стойков, та до "Ню Йорк, Ню Йорк" и "Наздравицата" от операта "Травиата" на Верди, където диригентката се изяви и като солист. Бяха прочетени много поздравителни адреси. Публиката аплодира дълго хористите и накрая всички запяха "Многая лета".Ето какво споделиха част от официално поканените експерти и гости.
Търговищките хорови празници са под егидата на Балканския хоров форум.Налице ли е квалитетен мениджмънт? Какво още може да се направи за популяризиране на хоровото изкуство сред населението на един малък град като нашия? Днес младите хора са "зашеметени "от когнитивно-сетивните провокации на масмедиите,но им липсва ориентация в музикалните жанрове.Хоровите празници променят ли тази "картина"?

Хоровите празници са една сладка "Голгота" за певиците,това е техният истински брак. Хоровото изкуство е и средство за възпитание. Макар и изпълнявано от непрофесионалисти с добри гласови данни, то е оръжие със специално предназначение.

Тоня Любенова(историк)

В резултат на съприкосновението си с хоровото изкуство се отказах от някои комерсиални стилове. В началото ми се доспиваше от хорова музика, но с времето се пристрастих. Човек, който не се е докоснал до това изкуство не може да отговори.

Проф.Емил Янев

 

Music Idol е една грандиозна манипулация, хоровото изкуство кореспондира с всички стилове и дава възможност да се задоволяват по-голяма част от предпочитанията на публиката. 

Може ли да наречем Празниците възможност за "личностна амалгама" между участниците и "пералня" за обмен на творчески идеи между хоровите колективи?

Амалгама? - Аз съм убеден, че гостуването на толкова чудесни хорове на празниците трябва да се мултиплицира. А това означава, освен изяви в Търговище - те да имат изяви и в други градове на областта.Това
отново ще повиши тяхната социална стойност, защото повече хора ще влязат в досег с високите параметри на тяхното изкуство. Може би за тази цел трябва да бъде привлечен и областният управител, като се използват оптимално неговите управленски механизми.

Споделете вашите впечатления от хоровите празници.Тържество за душата или за разума?

Инж. Панайот Абаджимаринов-зам.обл.управител

Аз съм почитател на хор"Златна лира", не само защото в него се изявява моята сестра. Пътувам със състава зад граница и мога да твърдя,че той е най-добрият посланик на Търговище и България в чужбина (визитната картичка на града) . Хорът показва какви талантливи певици има в нашия град и че ние сме действително от страната, която е родила Орфей. Хоровата музика раздвижва сърцето, а човешкият глас е най-съвършеният инструмент. Един творец е по-ценен, когато оставя ученици, които го надминават. Диригентката Илиана Иванова може да се гордее със своите певици, както и цялото общество на града ни. Ние с удоволствие ще следим бъдещите изяви на този "славеев клас". Моето мнение е ,че изпълнението на хор "Златна лира" не беше само добро, то беше ВЕЛИКОЛЕПНО, особено,когато присъстваш на концерта като човек, а не като служебно лице.Тържество за душата и храна за разума.

 

Красимира Коларова-диригент на Духовия оркестър и смесен хор"Родна песен"

Хоровата музика не трябва да излиза от елитарността.Когато има повече съмишленици,нещата се развиват. Най-важното е възпитаването на публиката. Когато се правят повече такива концерти - се увличат повече хора с широк спектър на слушане. За съжаление все още диригентът е и мениджър, и изпълнител.

 

Вие сте артистичен директор на престижния хоров фестивал в родния ви град Крагуевац.Хор"Златна лира" участва в ІV международен фестивал на камерните хорове(2001).Всички хористки са единодушни,че за първи път присъстват на форум,сътворен с толкова перфекционизъм и енергия.Споделете някои от тайните "рецепти" за успешен мениджмънт на хоров фестивал.Надяваме се в бъдещите си издания хоровите празници в Търговище да се похвалят и с успехи като вашите.

Проф.Милойе Николич-Белград

 

Добрата рецепта включва три елемента:

- добра идея (концепция)

- хора, които да я осъществят

- пари

Не е без значение и добрата акустична зала. Един фестивал може да бъде на много места. А от особено значение е наличието на квалитетен хор - домакин и екип от поне 5 души, които да отговарят за организацията на фестивала.С времето и традицията самият град също започва да добива "фестивален ореол" и гражданите започват да искат да бъдат домакини на културен форум от този вид. За съжаление всички фестивали си приличат по нещо и това трябва да се избегне, като се дава приоритет на спецификата и уникалността на съответния фестивал. Добрите приятелски отношения с гостуващите хорове имат голямо значение за успешното провеждане на "празници."

На седмото издание на хоровите празници в Търговище присъстваха интересни хорове. Особено впечатление направиха изпълненията на хор"Златна лира" и женски хор "Христина Морфова", които отбелязаха значителен художествен напредък в сравнение с предишни години. Негативно впечатление се създава по отношение на репертоарната политика на повечето хорове. Слушахме творби, които се пеят твърде дълго (повече от 10 години). Нашата идея и препоръка е да има нови композиции, програмата да бъде по -"шарена", да присъства обединяваща идея, пронизваща цялостното представяне на съставите. Присъствието на елементите от мюзикхол и естрада в хоровото пеене може да бъде проблем - добър или лош. Позитивното се измерва с "отварянето" на хоровото изкуство към публиката. Но е лошо, ако тази среща е един нездрав компромис.Трябва да приучим публиката да възприема този вид изпълненя като висше изкуство, а не комерсиалност.Това е общ феномен, срещащ се в Европа.

Моята препоръка към организаторите е фестивалът да бъде по - дълъг , поне 3 дни, а ако има участия и в други градове -5 - 7-дни. Логично е публиката да разполага с програма, за да бъде по - добре информирана за участващите хорове. Удачно е да се снимат всички изпълнения и да се събират архивни материали, даващи възможност на музиколозите да проследяват развитието и историята на хоровите празници.

В заключение, бихме казали, че Празниците на девическите и женските хорове "Проф. Лилия Гюлева" - Търговище - 2007 бяха поредната причина за среща на съмишленици , музикален възторг и нови приятелства.

Осъществяването на идеалите на хоровото изкуство изисква преди всичко необикновена духовна сила, за да устои на жестоките предизвикателства на времето. Ако Шекспир бе казал,че "Всеки е рожба на собствените си дела", то ние бихме добавили "По плодовете им ще ги познаете". Седмото издание на Празниците е поредната "перла в короната"от плодове на Незабравимата проф. Лилия Гюлева.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anieva
Категория: Технологии
Прочетен: 450568
Постинги: 118
Коментари: 132
Гласове: 211
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031