Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2007 20:28 - Илиана Иванова-50 години житейски и 30 години творчески юбилей
Автор: anieva Категория: Технологии   
Прочетен: 1529 Коментари: 0 Гласове:
0



Илиана Иванова - петдесет години житейски и тридесет години творчески юбилей

 

На 15.06.07година Представителният женски хор"Златна лира" при Община Търговище участва в Седмото издание на Празниците на женските и девическите хорове"Проф.Лилия Гюлева".Те са посветени на 50-годишния житейски и 30-годишния творчески юбилей на Илиана Иванова-диригент и главен художествен ръководител на състава.В програмата се включиха бивши и настоящи ученици на Илиана Иванова,които също са преминали през школата на хор"Златна лира".

Създаден преди 34 години от диригента Борислав Хаджийски , Женският хор има богата творческа биография-участия в много фествали и концерти у нас и в чужбина.През 1985 година осъществява заедно с оркестър"Банкя",ръководен от проф.Емил Янев,запис на Миса "Бревис" от Йозеф Хайдн.От 1998 г. диригент и главен художествен ръководител на хора става Илиана Иванова.Тя е и една от създателките на хора,в който започва да пее като хорист едва в осми клас.Родена в Търговище,средното си образование получава във II СОУ"Проф.Никола Маринов"-гр.Търговище като възпитаник на първите в страната ни музикални паралелки.Завършва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив,учи дирижиране при проф-Златина Делирадева и проф.Марин Чонев.След завършване на висшето си образвание основава Хор на момчетата при Окръжен младежки дом,с който печели златен медал на VI-я фестивал на художествената самодейност.Десет години е диригент на хор"Св.Иван Рилски",след това ръководи Хора на учителките при Дома на учителя,а от 1979 е хормайстор и помощник-диригент на Женския камерен хор.

През 2000г. Женският камерен хор получава "Златна лира"-наградата на Съюза на българските музикални и танцови дейци за принос и заслуги към развитието на българското хорово изкуство.Оттогава съставът носи името"Златна лира".Хормайстор на състава е Румяна Николова,а корепетитор-Диана Денчева.Под ръководството на Илиана Иванова хор"Златна лира"участва в много национални и международни фестивали и конкурси и представя достойно не само Търговище,но и България като цяло.Това са:

-III Международен фестивал"Хвалите Господа"-гр-София,2000

-ХIХ Международен хоров конкурс-гр-Превеза,Гърция-2001,бронзов медал

-IV Международен фестивал за камерни хорове-гр-Крагуевац-Сърбия,2001

-I-ви Хоров фестивал-гр.Разград,2002

-Х Международен хоров фестивал "Орландо ди Ласо"-гр-Камерино,област Анкона,Италия,-2003-бронзов медал

-IV Фестивал на камерните хорове-Пловдив-2004

-Международен хоров фестивал"Техо"-гр.Тетова,,Македония-2005

-Панорама на българското хорово изкуство-София-2005

-ХХV Международен хоров фестивал-гр.Ниш,Сърбия,2006-награда за най-добро изпълнение на модерна песен

През месец септември Представителният женски хор"Златна лира"ще участва в Международен хоров конкурс в гр-Барселона,Испания,благодарение на финансовата подкрепа на Община Търговище и спонсорството на всички общински фирми в града.

Във втората част на първата концертна вечер на Седмото издание на Празниците чухме "Кирие","Глория"и "Бенедиктус" из миса"Бревис"на Хайдн,солисти-Десислава Милчева,Йорданка Донева,Татяна Даскалова.Последва"Панис ангеликус"на Цезар Франк в изпълнение на Валерия Пейчева.След румънската народна песен"Сърба пелок" се "проточи" поредица от български песни на композиторите Добри Христов,Николай Стойков,Тодор Попов,Панайот Пипков,Стефан Мутафчиев,Петър Льондев.Прозвуча откъс от "Ню Йорк" и за финал четирите ученички на Илиана Иванова-Теодора Лавдинова,Валерия Пейчева,Таня Кирова и Десислава Милчева изпълниха Наздравицата от операта "Травиата" на Джузепе Верди.

Празниците на женските и девическите хорове нямат аналог в световната хорова практика.Търговище е градът-домакин на тези празници и това е гордост за десетките любители на хоровото изкуство в нашия град.Артистичен директор на тази значима музикална проява гдини наред бе проф.Лилия Гюлева-незаменим приятел на нашия хор.Днес празниците вече носят нейното име.Щафетата и тежката отговорност по организацията и продължаването на традицията Празниците да се състоят на всеки две години,пое диригентът Илиана Иванова.В нейна чест и послучай 50 години житейски и 30 години творчески юбилей прозвуча "Многая лета" ,изпълнена от всички в залата.

След концерта ,на непретенциозен коктейл имахме възможност да поговорим неформално с "домакинята" на Празниците.Ето какво сподели тя за изпълненията на останалите 4 хора,взели участие във форума.

Илиана Иванова-диригент на хор"Златна лира"-Търговище

Всеки човек има свой душевен мир и по своеобразен начин пресътворява музикалните произведения.Диригентката на хор"Христина Морфова"-Таня Никлева-Владева е един изключително талантлив музикант.С участието си на Празниците тя затвърди името на хора като един от водещите женски хорове.Под нейно ръководство хористите показаха прекрасна звучност и умения за подбор и инерпретация на произведения от различни стилове,с което се даде възможност да "блеснат "качествата на хоровия колектив.С изпълненията на "Лале ли си,зюмбюл ли си,гюл ли си"/Ф.Кутев/,"Славей ми пее"/Г.Зл.Черкин,"Молитвата на Десислава"/П.Хаджев/,Таня Никлева-Владева демонстрира завидна мануална техника.Не е без значение и фактът,че след тежката загуба на проф.Гюлева,тя е накарала хористите да повярват в нея.Всеки от гостуващите състави ме впечатли със специфичната си звучност.

Хор"Лира"/Благоевград-дир.Галина Попова/се отличи с чистотата на звука си,изваян от младите момичета.Слушах ги и на майския хоров конкурс във Варна,тази вечер отново бях очарована от тяхното изпълнение.

Хор"Арфа"/ София-дир.Офелия Русева/ е непознат за мен.Те участват по предложение на проф.Емил Янев.Направи впечатление много женствената звучност на състава,прекрасно изработените песни с добри динамични нюанси.Това е един типично самодеен състав от жени в зряла възраст ,които се отличават с високо ниво на артистичност и поддържат много добро творческо ниво.

"Св.Злата Мегленска"/Скопие-Македония,дир.Летка Димовска-Полизова/ по най-добрият начин представи македонската хорова школа.Съставът е студентски,има спято звучене,добри музикални фрази и изработени динамични нюанси.Заслужено завоюва призови места в чужбина .

Йорданка Донева

:Търговищките хорови празници са под егидата на Балканския хоров форум..Налице ли е квалитетен мениджмънт?Какво още може да се направи за "популяризирането" на хоровото пеене сред населението на един малък град?

Илиана Иванова

:Да привличаме почитателите си с повече концерти,реклама и добро качество на изпълняваните произведения.А като препоръка-да сме по-често пред публика.

Йорданка Донева

:Как да излезем от елитарните рамки и консервативността на хоровото изкуство,така че то да стане предпочитана зона в интонационната среда за подрастващите?

Илиана Иванова

:Според мен донякъде елитарността трябва да се запази,но за привличане на публиката е удачно да се включват и други жанрове-например спиричуъл...

Йорданка Донева

:Проф.Розмари Стателова определя кючекът(популярен етнотанц)като музика за "долницата" на човешкото тяло.Може ли да приемем,че хоровата музика е изкуство за "горницата",раздвижващо не само краката,но и мисълта?

Илиана Иванова

:Определено.Но във публиката присъстват и хора,които предпочитат по-различна музика.Така че трябва да се съобразим с вкусовете на всички.

Йорданка Донева

:Днес младите хора са" зашеметени "от когнитивно-сетивните провокации на масмедиите,но все пак им липсва точна ориентация в музикалните жанрове.Хоровите празници променят ли тази "картина"?

Илиана Иванова

:Липсва достатъчно информация за хоровото изкуство.Празниците не присъстват достатъчно в медиите,малко се говори за тях,но те са едно "цветно петно" в представянето на музиката в нашия малък град.И в Търговище има публика за този вид изкуство.

Йорданка Донева

:Кое е новото в Седмото издание на Празниците?

Илиана Иванова

задоволство от добрата организация на Общината и конкретно на направление"Култура".Отзивчивостта на ръководството,в лицето на кмета господин Мирев(д-р КрасимирМирев),направи възможно запазването на Празниците.Добра база за нашия колектив е и финансовата подкрепа на Общината при задграничните пътувания на хор"Златна лира".С тези жестове се утвърждава името на нашия състав и град Търговище.

:Новото?Нивото на участниците...,а това спомага за утвърждаването на празниците.От страна на хористите бе изказано изключителното

Йорданка Донева

:Какви са амбиците и творческите планове на хор"Златна лира" за новия сезон?

Илиана Иванова

:През септември хор"Златна лира" ще участва в конкурса"Европа и нейните песни" в Барселона,Испания.Замисляме специален концерт за американска музика(госпъл,спиричуъл..)и попълване на репертоара на състава по отношение на православната музика,за да можем да участваме в Поморие.

Йорданка Донева

:Празниците съвпадат с вашия 50 годишен юбилей.Ако направите една музикална ретроспекция на своята творческа кариера(видяхме много от вашите ученички по солово пеене през първата концертна вечер)-доволна ли сте от своите "плодове"(и в частност най-успешният от тях-хор"Златна лира")?

Илиана Иванова

:Определено съм много доволна от своите момичета.За това говорят и оценките на специалистите.Но най-голямото ми удовлетворение е ,че успя да ги чуе търговищката публика.

Йорданка Донева

:Имаше ли предизвикателства( за един опитен диригент като вас)през двете концертни вечери?

Илиана Иванова

:За мен бе предизвикателство,че в последния момент трябваше да изпълним творбите с нови солисти,по нов различен начин,тъй като всеки солист има свой стил на пеене.А не е лесно да се съберат солисти от толкова различни места.

Йорданка Донева

:Какво е мястото на Празниците в палитрата на културния живот в нашия малък град?

Илиана Иванова

:То е по-особено-елитно,но ..всеизвестно е ,че за всеки влак има пътници.

Йорданка Донева

:Защо младежите не предпочитат заниманията с "архаичното "хорово изкуство,въпреки добрите си вокални данни.?Как да ги мотивираме?

Илиана Иванова

:Животът се промени.Ценностната система на хората също.Това са обективни условия-намалиха броя на часовете по музика,от екрана ни залива чалга-помия...

Йорданка Донева

:Достатъчни ли са два дни за сверяване на часовника между хоровите колективи?.

Илиана Иванова

:Никак даже.Поне три дни са необходими,за да се усети празничният ефект.Участието на още 2-3- състава ще направи празниците още по-убедителен форум.А имам предложение и всеки от хоровете да изпълни по 2-3 песни в храма"Св.Усп.Богородично".Но отново се натъкваме на непреодолими препятствия-в България много трудно се разрешава пеене на светски състави в храмове.Добре е да има по-добра политика в това отношение.Като изключим фестивалите в Поморие и София,достъпът до храмовете е труден.Надявам се в следващото издание на Празниците тези несъвършенства да се изгладят.


Тагове:   юбилей,   творчески,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anieva
Категория: Технологии
Прочетен: 452024
Постинги: 118
Коментари: 132
Гласове: 211
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930