Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2007 17:00 - Слънцето грее еднакво за всички
Автор: anieva Категория: Технологии   
Прочетен: 1274 Коментари: 0 Гласове:
1



Слънцето грее еднакво за всички


Хор”Златна лира” от Търговище на турне в Испания

IX International Folksong Choir Festival

Europe and its songs”



От 26 до 30.09.07 град Барселона (Испания) бе домакин на деветия международен хоров фестивал “Европа и нейните песни”. Фестивалът с конкурсен характер се провежда всяка година и е част от форумите на Courtial International s.r.l..,под егидата на Associazione Internazionale Amici della muzica sacra- с президент Sen.Dr. Dr.h.s. Hans -Albert Courtial и артистичен директор Dr.h.s.Hans Urigshardt (вечно усмихнатият сеньор”).

Първата концертна вечер премина в базиликата “ Santa Maria del Pi” .Фестивалът бе открит официално с изпълнението на “The Barcelona Choir”(Germany) с диригент Mishael Rinscheid (председател на международното жури). Този мъжки хор - еталон за музикално майсторство - завладяващо настрои душите на присъстващите с трансцендентната си валдхорнова звучност и безкрайна фраза. И така всеки хор изпълни по една песен , давйки възможност на публика, музиколози и участници да се запознаят с фолклорната му идентичност и звучене. Пред нас се разгърна чудесна палитра от националности, репрезентирана чрез музика . Хористи от Аржентина, България, Хърватска, Естония, Финландия, Германия, Велкобритания,Италия,Латвия,Македония....Мултилингвална завеса от думи и различни езици, обединена от Музиката. Бели коси и младежки ръце, завладяни от еуфорията на колективното музициране.

Втората концертна вечер бе реализирана на открито , между стените и старинните сгради на площад Рей, (отличаващ се с уникална акустика). Всички еднородни хорове представиха кратка двадесетминутна програма. Женският хор”Златна лира” с диригент Илиана Иванова изпълни песните: “Ръченица”(Т.Попов), “Каква мома видях,мамо”(Е.Манолов), “Ерген деда”(П.Льондев),”Седнало е Гьоре”(Ст.Мутафчиев) и “Бесса ме мучо”(обр.Йозджан Сьонмез). Завладяващият балкански ритъм на тарамбуката предизвика силна ответна реакция сред публиката и искрено наслаждение. Камери и светкавици на фотоапарати допълваха празничността на момента.Съставът бе приканен от органзаторите да повтори програмата.

На 28.09.07 в църквата “Santa Maria del Pi” премина конкурсната програма. Хор “Златна лира” отново се представи с български репертоар, характерен с доминиращите насечени неравноделни ритми. Представянето на българите започна с артистичнте говорни елементи, имитиращи народна глъчка в “Седнало е Гьоре”, преминавайки през красивата хармония на “Стара се майка не ложи”(Т.Попов), за да експлодира в закачливите танцувални ритми на румънската народна песен “Сърба пелок”. Устремената и натрупана енергия бе уталожена в брилянтното, кантиленно изпълнение на “Нани ми,нани,Дамянчо”(Л.Пипков, солист-Десислава Милчева) и “закова” възторга на слушателите със сложната политемпична техника на “Калугерине”(Н.Стойков). Хористите и диригентката Илана Иванова бяха шумно аплодирани до напускането на залата . В съботния ден, след дъжда, който направи невъзможно дефилето на хоровете по улиците, всички участници се събраха отново в “църквата-майка”, за да чуят “присъдите” на компетентното международно жури в състав :

Председател : Mishael Rinscheid (Germany)

  1. Miroslav Kosler - Czech Republik

  2. Winfried Siegler - Germany

  3. Felix Resch – Italy


Хор”Златна лира” бе удостоен със златен медал (91 т.) и сертификат за участие. Освен това получи най-голямата награда – любовта и бурните аплодисменти на П у б л и к а т а . Гледайки върховете на “Саграда фамилия” се замислих за преходното и вечното в изкуството. Ако разглеждаме хоровото изкуство/пеене като една подвижна, колектвна “сграда”(свето семейство с времеви и национални координати), то диригентът е този майстор, който успява от гласове и партитури да сътвори едно временно вълшебство, докосващо се до най - деликатната зона на човешката личност - Д У Ш А Т А и нейните мистични лабиринти. Със своите изпълнения хор”Златна лира” и неговата диригентка успяха да “атакуват” чувствата и професионалния интерес на музикантите. Участието на състава доказа още веднъж, че българското изкуство е конвертируема “стока “ на международния пазар и носи заслужена слава на своите създатели.

Слънцето грее еднакво за всички”

автор : Йорданка Донева

гр.Търговище ул.”Клисура”№1

тел.88704




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anieva
Категория: Технологии
Прочетен: 452586
Постинги: 118
Коментари: 132
Гласове: 211
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930