Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2008 19:57 - Възпитание на детето от гледна точка на антропософията
Автор: anieva Категория: Технологии   
Прочетен: 1151 Коментари: 0 Гласове:
0



     Ние търсим към бъдното бродове,

 Възпитание на детето от гледна точка на антропософията

 

ние носим надежда за утре.

Но и нашите грешни ходове

влизат днес в паметта на компютрите.

 Ние искаме повече щастие,

 

светла сила пулсира в юмруците,

но и нашите тъмни пристрастия

влизат днес във кръвта на внуците.

 

 

 

 

Съвременният живот поставя различни въпроси за това , какво човек е наследил от предците си. Човешкият живот съдържа в себе си основите на бъдещето. То може да бъде предвидено – ако се проникне под повърхността на човешката природа до нейната същност.

Това, което научаваме за човека чрез сетивата е само една част от човешката природа – а именно физическото тяло. Теософията признава една втора съставна част на човека – етерното / жизненото тяло/. От гледната точка на антропософията човек има възможност да проникне и в по-висшите светса способове. Третата съставна част на човешката природа е т. нар. сетивно или астрално тяло. То е носител на болката и удоволствието, на импулсите, копнежите, страстите и т.н. Етерното тяло е енергийна форма, то се състои от действащи сили, а не от вещества, също и астралното тяло е форма от движещи се в себе си цветни, светещи образи. Човешката природа има и четвърти елемент, който е специфичен само за човека. Той е носител на човешкият Аз. Същество, което може да каже за себе си “Аз” е един макрокосмос.

Цялото културно развитие на човека се изразява в подобна работа на Аза върху подчинените три тела. Задълбочаването в произведенията на изкуството действа върху етерното тяло. Като възприема чрез изкуството идеята за нещо по-висше и благородно от това, което му предлага сетивното обкръжение, човек преобразува жизненото си тяло. Ако Азът стане толкова силен,че да преобразува чрез собствена сила астралното тяло, то това се нарича Духът-Себе. Колкото по-интензивно работи върху жизненото тяло, толкова повече то се преобразява в Духът- Живот. Преобразеното по този начин от физическото тяло се нарича Човекът-Дух.Преобразеното от Азът астрално тяло се нарича Сетивна душа, преобразеното етерно тяло- Разсъдъчна душа и преобразеното физическо тяло- Съзнаваща Душа.

До момента на раждането си човек е обвит от физическата майчина обвивка,така до времето на смяната на зъбите, т.е. до седмата година, той е обграден от една етерна и от една астрална обвивка. По време на смяната на зъбите етерната обвивка освобождава етерното тяло. Астралната обвивка остава до настъпването на половата зрялост.С  раждането на физическото тяло, човек се излага на физическото обкръжение от външния свят. Физическите органи придобиват определени форми и техните структурни отношения приемат определени насоки и тенденции. Това, което човек е пропуснал да направи до седмата година като възпитател, по-късно не може да се навакса. Има две вълшебни думи , които разкриват , как детето встъпва в контакт с обкръжението си. Те са подражание и пример. Според Жан Паул - “Един пътешественик научава повече от своята дойка през първите си години, отколкото през време на всичките си околосветски пътешествия. В ранната детска възраст дейността на фантазията влияе изключително формиращо върху мозъка. Духовната наука препоръчва да се дават на децата само такива играчки, които ни да стимулират способността на мозъка да изгражда образи. Всичко влияе на детето- от цветовете на предметите в стаята, до цветовете на дрехите, с които човек го облича.Възбудимото дете трябва да се обгражда от червени или жълточервени цветове. Изборът зависи от това, кой цвят се произвежда като противоположен цвят в организма. При червеното например е зелен, при зеленото- оранжевожълт.

В ранното детство е особено важно възпитателните средства, като например детските песни, да създават на сетивата впечатление за добър ритъм, като се акцентира върху добрата звучност. Градивна сила за органите имат танцовите движения под музикален съпровод. За първите години от детството “подражание” и “образец” са вълшебните думи , после те стават следване и авторитет. Развитието на паметта е свързано с преобразяване на етерното тяло. Преподавателските и възпитателните методи трябва да се формират по такъв начин,че у детето да се развие не само студения разум, но и топлината на сърцето. Преди всичко – трябва да бъде одухотворена самата педагогика , а чрез нея и цялата педагогическа дейност на възпитателя.





Тагове:   възпитание,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anieva
Категория: Технологии
Прочетен: 450553
Постинги: 118
Коментари: 132
Гласове: 211
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031