Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2008 16:52 - Академичен камерен хор" Лицеум"
Автор: anieva Категория: Технологии   
Прочетен: 810 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.07.2008 16:20


                                     Академичен камерен хор”Лицеум”

 

 

 

 

              АКХ ” Лицеум” от Крагуевац / Сърбия / е основан на 26.12.1990 година по инициатива на община Крагуевац и местния университет с основната задача да възобнови традицията на хоровото пеене в Крагуевац, някогашната столица на Сърбия.

            АКХ ” Лицеум” е самостоятелна културна институция с аматьорски статут на певците.Членовете на хора са представители на  различни генерации и имат разнообразни занимания. Хорът работи главно като смесен. В неговата дейност участват  около 80 певци. Концертните прояви на хора се реализират с 24-32 певци от Камерния състав и с 40-60  от Големия хор.

            Програмната ориентация на АКХ е насочена към популяризирането на всички значими композиции от сръбската и световната  хорова литература – самостоятелно или заедно с вокални и инструментални солисти и ансамбли. Концертните проекти на хора имат тематична и стилово оформена художествена структура. За краткото време на своето съществуване хорът е изнесъл няколкостотин концерта в родния град на диригента проф. Николич - Крагуевац, в страната и чужбина / Румъния, Полша, Македония, Унгария, Словакия, България, Русия./ Хорът е участвал в редица фестивали и конкурси /  Ниш, Крагуевац, Нови Сад, Белград, Тимишуара, Печ, Трнава, Балчик, Добрич,  Красноярск..../  Реализирал е няколко десетки радио и тв- емисии на Радиото и Телевизията на Сърбия. Получил е много награди и отличия   / награда за най-добра интерпретация на творба от съвременен композитор  в Ниш..... / . Хорът е финалист и на ХVІІІ  международен конкурс „Бела Барток” в Дебрецен /Унгария / през 1998 , а на  международен конкурс в Словакия е получил първа награда в категориите светска и духовна музика.

            В самостоятелните концерти на хора се открояват следните програми:

„ Православна духовна музика - сръбска и руска ”, „Срадание, смърт и възкресение на Господа и Спасителя наш – Исус Христос в творчеството на хоровите композитори от ХV до ХХ век  , „Вокално- инструменталните произведения на Й.С.Бах”, „Руковети в югославската хорова музика” и др.
             Стоян Стойков / Македония/  пише следната реценция за изява на АКХ "Лицеум":
"Със своята програма тази формация оставя впечатление за прецизност и пикантност при изпълненията, за красота на музикалната фраза, ясна дикция и духовит израз. Независимо от разноликостта в съдържанието  на композициите, АКХ "Лицеум" ги представя с цялото им многообразие и специфичност в стиловия и художествения израз по много автентичен и нюансиран начин".
              Елжбиета Виешторд /Полша/ допълва:
"Диригентът на хора се придържа строго към формата, а съдържанието се реализира чрез интерпретацията, изпълнена с умереност / може би не би навредила малко повече спонтанност/.В името на журналистическата истина трябва да се спомене, че в някои дялове от пиесите е необходимо време , за да се усети финеса на изпълнението, но това не пречи на доброто общо впечатление. Наистина успешен хоров ансамбъл, с амбициозна програма, имаща голяма когнитивна и  художествена стойност, добре приет от страна на публиката и с безкрайни бисове..."
             
АКХ „Лицеум” е инициатор  и участник в летния международен фестивал на камерните хорове в Крагуевац, който се провежда от 1995 година. Хорът се занимава заедно  с това и с организацията на училищни концерти и предавания, тематично свързани с посочения репертоар, като диригентът на хора тук е заедно с това и преподавател. 
                    Милойе Николич разказва: 
"Хорът се нуждае от истински добра, собствена материална база,защото е доказал своя квалитет и има право на достойно съществуване.Членовете на хора нямат никакви особени привилегии. Те не са назначени на щат,нямат стаж и социално осигуряване. Получават само една минимална стипендия, която се осигурява единствено  при стриктно присъствие на репетиции/ най-  малко три пъти седмично/. Понякога се налагат и ежедневни репетиции, което означава, че хористите имат не малко задължения..."     
  
              Художествен ръководител и диригент на АКХ „Лицеум” е мр Милойе Николич. Роден е на 6.06.1948  в Крагуевац. Работи като професор  във факултета по музикално изкуство в Белград, Крагуевац и Сараево. Реализирал е голям брой успешни концерти в различни страни на света и е получил много награди за своя труд и художествено майсторство.



Тагове:   камерен,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anieva
Категория: Технологии
Прочетен: 452039
Постинги: 118
Коментари: 132
Гласове: 211
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930