Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2008 23:57 - Festival
Автор: anieva Категория: Технологии   
Прочетен: 917 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.07.2008 16:05


                                     Фестивал с европейски измерения

 

 

Международният фестивал на камерните хорове в Крагуевац ще се проведе тази година за седми път от 17.08.08 до 24.08.08 . Този форум е открит в много тежки за бивша Югославия условия. Но фестивалът се развива и получава все по-голяма популярност , благодарение на голямата упоритост и енергията на Академичния камерен хор „Лицеум” и неговия художествен ръководител- артистичен директор на фестивала – проф. Милойе Николич / Miloje Nikolic/ .

През 1995  / рождената  година на неговото основаване/  МФКХ   в Крагуевац

/ Сърбия /  е имал все още национален характер. Тогава се поставят и неговите оригинални основи и така постепенно той придобива международно признание и значимост. Неслучайно Даринка Матич- Марович  го дефинира като „истински празник на хоровата песен”. Тя се аргументира  убедително : „ В много европейски страни се обръща голямо внимание на хоровото пеене  и някои градове са станали нарицателни за центрове на хоровото изкуство – Арецо, Ланголен, Гориция, Дебрецен,  Варна, Мишколц, Беч... Тези „ фестивални столици” са добре познати, защото много състави от Сърбия са се връщали от там  , увенчани с престижни награди и заслужени успехи. Но фестивалът в Крагуевац се различава съществено по  своя замисъл и „идейна ориентация” от останалите известни европейски конкурси и фестивали за хорово пеене.Авторската теза на проф. М.Николич е свързана с една друга оригинална идея, а именно – на концертните изяви различните камерни хорове да представят П Р О Г Р А М И , които за резултат от изследователски търсения / теоретични или исторически/  на ръководителите на съставите.Фестиваълт е замислен като М Я С Т О  З А  С Р Е Щ А  на различни  музикални и певчески традиции, като средище за плодотворна Р А З М Я Н А  Н А  И Д Е И , които се раждат от и около програмната К О Н Ц Е П Ц И Я  на фестивала.

Надяваме се, че и този път МФКХ ще даде своите добри  П Л О Д О В Е  за седми път / библейски знак/ , ще донесе истинска художествена наслада , ще направи възможно откриването на нови музикални страници от  други  самобитни култури . Участие ще вземат 7 хора. След домакина- АКХ „Лицеум” , който по традиция открива фестивала, ще имаме удоволствието да чуем изпълненията на Khmelnitsky chamber choir, Khmelnitsky { Ukraine} conductor- Ihor Ismur  , Christina Morphova Female Choir at the House  of culture Dr. Peter Beron, Sofia,{Bulgaria} conductor- Tania Nikleva-Vladeva, Chamber choir of the church Singers Society Ostrog, Novi Banovci { Serbia}, conductor- Katarina Stankovic,  Chamber choir of Krasnoyarsk Teachers College- Krasnoyarsk{ Russia}, conductor- Galina Kozyreva,  Vocal Ensemble Hassler, Miskolc { Hungary}, conductor- Zoltan Sander,  City Mixed Chamber Choir Vardar, Skopie { Makedonia} , conductor- Iliia Atanasov,  The Krysostomos Chamber Choir , Kuopio { Finlandia} , condoctor- Mikko Sidoroff.

  Искрени поздравления заслужават и членовете на художествената комисия, организаторите  и спонсорите на фестивала, които правят възможно неговото поредно издание и блясъка на звездите със своя труд „зад кадър”. Но нека се върнем назад в историята на фестивала и си припомним „ескизи” от изказването на Стоян Стойков пред Петия фестивал на камерните хорове в Крагуевац.

„Благодарение на дългогодишното ми приятелство с проф. М.Николич, който е основател на този прекрасен фестивал за хорова музика ,имах удоволствието за трети път да бъда в този прекрасен град, да се запозная и общувам с много личности: организаторите на фестивала, представителите на Общинския съвет на града - домакин.., които въпреки тежките времена за изкуство успяха да продължат традицията, която надяваме се ще бъде с траен характер . За мен е голямо удоволствие  да виждам как се прави фестивал с няколко „ фанатизирано предани на каузата души”, които успяват да сведат организацията до точно определено време и средства без никакви грешки.”

АКХ „Лицеум” е не само интерпретатор на хорови композиции, но и по някакъв начин  Х О Р О В О   С Т У Д И О , в което се развива преди всичко любов към изящното пеене и се обръща внимание на красивия звук, развиването на гласовите и техническите възможности на всеки хорист поединично и хомогенизацията на гласовете заедно. В резултат на този метод АКХ „Лицеум” е пример не само в сръбската музика, но и извън нея  в  международен мащаб. Проф. М.Николич авторитетно / авторитарно?/ владее ” звуковата материя” в различните стилове на глемите хорови майстори и отлично изпълнява предварително поставената си цел. Затова и публиката с голям ентусиазъм поздравява изпълненията на този хор.

Елжбиета Виешторд / Полша /

„Концертът на АКХ „Лицеум” е с наистина амбициозна програма, имаща голяма художествена и когнитивна стойност, добре приет от публиката, с безкрайни бисове.”

Милойе Николич / Сърбия/

„Искам да изтъкна, че за първи път получихме възможност да изплащаме стипендии на една малка група от певци. Тези средства ни помогнаха да оформим  един солиден състав, който е при сопрановата партия, вероятно и основен състав в историята на АКХ „Лицеум”.

Мога да кажа, че до 2004 АКХ „Лицеум” беше в състояние, което аз отбелязвам като „клинична смърт”- т. е. бяхме живи, но не работехме много. Сега вече излязохме от него и с много устрем показахме какво е заложено у нас в действителност. За съжаление част от енергията ни за работа се отнема от решаването на „екзистенциални проблеми”.

С АКХ „Лицеум” сте участвали на различни фестивали в страната и чужбина. Как бихте оценили МФКХ в Крагуевац на фона на останалите форуми?

Фестивалът в Крагуевац по оригиналност на своята концепция, по начина на използване на артистичното пространствои, по атмосферата, която създава / и още други показатели / е един фин и самобитен, може би единствен фестивал, между тези, които съм имал възможност да видя.

Какво трябва да се промени, за да стане Фестивалът по-добър?

Преди всичко той се нуждае от една сигурност, че ще се разгръща по предварително договорен ритъм. Би следвало завършването на един фестивал да означава започването  на организационната работа за следващия. Да се провежда семинар за хорово дирижиране в рамките на фестивалните дни/ вече се провежда /, да се подобри атрактивността на манифестацията...Фестивалът се нуждае от финансова стабилност. За да бъде МФКХ  „величествен празник на хоровото пеене” е необходимо целият град да се включи в неговото провеждане. Вече имаме и свой сайт, даващ информация за същността и правилата на фестивала.

                                  Какви са правилата  на фестивала ?

 

 

1.Участниците са камерни хорове / от 12 до 32 певци / , без

 ограничение на гласовете.

 

2.Всеки хор изпълнява вечерна концертна програма / не по-малка от 50 мин./ с репертоар по собствен избор, оформен съобразно програмната концепция. Всяка концертна програма носи име, избрано от диригента . Заглавието изразява основната идея  и структурата на концертната програма.

 

3.Хоровете могат да изпълнят своята програма „ a cappella” или с инструментален съпровод, възможно е и участието на  вокални солисти.

 

4.Изпълненията се оценяват от Художествена комисия, съставена от 3 професионални музиканти и музиколог. Всеки член на тази комисия има задължението да състави писмено заключение за изпълнението на всеки хор.

 

5. На фестивала няма служебна класация на хоровете.

Художественият съвет дава право на художествената комисия да избере съставите, които ще участват на Заключителнвия концерт / или други съпътстващи прояви – манифестации, ..../ . Този избор може да бъде отразен в документите на фестивала, но няма стойността на служебна награда.

 

6. Всички състави участват в дейността на ателиета, където се заучава композиция, предвидена за изпълнение на заключителната вечер. Ателието се ръководи от диригент, определен от Художествения съвет на  фестивала.

 

 

МФКХ  винаги завършва с групово изпълнение на всички хорове- участници  на сцената .Това действие защитава концепцията на Фестивала за дружбата между хоровете и певците. Благодарение на ателиетата, където дирижира  утвърден гост- диригент , МФКХ има и образователна стойност.

Богдан Джакович споделя:

„Изпълненията на хоровете преминаха от основния програмен домен / наличие на свързваща концепция /  към друг / интерпретативен / , но по-широк в културоложки аспект - удоволствието на публиката да чуе хорове от други страни, радостта от музицирането....

Соня Маринкович определя МФКХ като „фестивал с неконкурсен характер и особена програмна концепция”. А  според Бранка Радович  „ Концепцията на  програмата на фестивала е замислена така, че всеки диригент да се представи със свой изследователски  принос или поне да презентира творчеството на автори или дялове от музиката, които могат да се обединят под общ надслов. Затова тя дефинира МФКХ като „фестивал със сугестивен почерк и изследователска прелест”. А ние бихме допълнили- фестивал не само с балкански, но и с европейски измерения.

 Сполука за Седмото издание на МФКХ в Крагуевац и на Женския камерен хор”Христина Морфова”, който ще представи България   !!!

 

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anieva
Категория: Технологии
Прочетен: 453200
Постинги: 118
Коментари: 132
Гласове: 211
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930