Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2008 15:09 - Достойно представяне на българите в Ниш
Автор: anieva Категория: Технологии   
Прочетен: 1220 Коментари: 0 Гласове:
0



Достойно българско представяне на ХХІІ Международен хоров фестивал в Ниш

И трите български хорови формации се връщат с награди

 

От 5 до 8 юли 2008 се проведе ХХІІ международен хоров фестивал в Ниш. Между 22 -та състава-участници / от САЩ, Швеция, Русия, Сърбия, Македония, Беларус..../ се откроиха с присъствието си и три български хора / от Балчик, Търговище и Хасково /.

Нишкият фестивал е форум с утвърдени традиции и интересна история. Замислен оригинално,отговарящ на очакванията на публиката, реализиращ се във всяко свое издание с много енергия и перфектна координация. " Сърбите инвестират в културата си безрезервно, поставят я на пиедестал... " / сподели Константин Адамов , диригент на Учебния хор при ІІ СОУ в Търговище и редови хорист в Смесен градски хор "Родна песен" /. " ... и това явление се доказа по категоричен начин на финалния концерт,там въпреки дъжда публиката не напусна летния театър." Косьо е много наблюдателно момче , той продължава своя разказ с присъщия му ентусиазъм: " Впечатлен съм дълбоко от сръбските хорове-домакини. И не само заради хубавиците-сръбкини, които галят окото и душата...Всички хористи ме поразиха предимно с доброто си възпитание, култура на общуване, желание за съвместно групово музициране, доброжелателност и гостоприемство. Най-впечатляващото за мен като музикант бе наличието на една неповторима, отделна, специфична звучност и интонация на всички сръбски хорове / отразяваща принадлежност към обща школа с утвърдени традиции / , силния емоционален заряд на изпълненията и неповторимостта на стила. Определено синтез от качества, с които тези хорове останаха "различими" между плеядата от изпълнители. Паралелно се провеждаше и друг фестивал за сакрална музика, а няколко дни по-късно предстоеше и още един форум. Тези факти свидетелстват, че град Ниш е активен културен магнит и център за размяна на духовни ценности. Усетих акцента върху с л а в я н с к и т е к о р е н и / търсенето на корелации между сръбската, руската, българската и македонската култура / и не можах да определя дали това е "държавна политика" / директиви / или естествна културна потребност , продължение на нещо с начало в миналото ни като народи, когато сме били компактно цяло. Но акцентът върху славянското в никакъв случй не игнорираше западните образци и добри постижения. Фестивалът се провежда на "славянска" територия , но е отворен и ангажиран с всичко квалитетно, което се предлага в областта на музиката."

Петър Божанов / корепетитор на СГХ "Родни песен"/ продължи разказа на Косьо:

"Аз съм много впечатлен от организацията - тя беше на европейско равнище, с високи стандарти, всичко бе съгласувано, нямаше неясноти и случайни импровизации. Българските хорове бяха силно аплодирани още на дефилето при тържественото откриване на фестивала. Доволни сме от възможността за акустична репетиция и добрите звукоизолационни качества на залите, в които изнесохме концерти / Хорът имаше участия в Пирот и Нишка баня/ . И роялът бе акордиран прецизно.Тържественото откриване на фестивала първата вечер бе ознаменувано с изпълнението на "Вокална симфония" / 4 частна / , реализирано от сръбски и македонски хорове и оркестри.

"Аз съм наелектризиран от това изпълнение" / Константин Адамов/

"Аз се усетих насладен" / Петър Божанов/

" На мен много ми хареса" / Антоанета Радева /

Това са част от оценките на хористите от Смесен градски хор "Родна песен" - Търговище с диригент Красимира Коларова.

"Въпреки модерното звучене на тази творба / Вокална симфония / , изпълнена с дисонанти, фолклорни цитати и авангарден натюрел, оркестровият език бе напълно разбираем и цялостното звучене кореспондираше с настроението на публиката. Изненадата за мен се получи от ефекта на представянето на руските хорове/ втората вечер/, които вдигнаха много летвата на професионалните изпълнения с изящество и прецизност...

" А на мен ми хареса дискотеката на открито." / похвали се Константин Адамов/ . "Сръбските девойки са разкрепостени по един очарователен и непринуден начин / нека му е простено на момчето, няма лошо да похвали и сръбската женска прелест, то е едва на 28 и тази доминанта взема връх постоянно в ръзсъжденията му /.

" Аз пък се изненадах приятно от екскурзията до местните забележителности - кулите с черепите и концлагера ...И естествено участието ни в Нишка баня. Не ни оставиха да скучаем. Програмата бе "фул"./ заключи Петьо/

Стоя до тези млади хористи на масата и се радвам заедно с тях на споделените емоции и възприятия.Усещам една приповдигнатост и възроденост, лицата им са живи и излъчват щастие.Ето какво може да направи един добър фестивал със своите участници.

Антоанета Радева

"Концертната програма бе натоварена и за съжаление успяхме да чуем малко състави. Дори не можахме да се подкрепяме с останалите български хорове, защото ангажиментите ни се разминаваха. Но аз съм силно изненадана от възпитаността на сръбската публика и търпението й. Заключителният концерт продължи 4 часа и никой не напусна мястото си, въпреки дъжда."

Слушайки тези размисли решихме да попитаме по телефона ас. Зоран Станисавльевич / член на журито / за изпълнението на българските хорове . Той бе лаконичен / сварихме го като шофира , за съжаление, притиснат от поредния ангажимент/ :

" Трите български хорови състава показаха и този път, че България има големи традиции в областта на хоровото пеене, което се отличава със специфичния си звук, особено при интерпретацията на национална музика.Чистотата на интонацията и прецизността при интерпретацията на стиловете показват,че България има добър потенциал и дори от малките населени места пристигат хорове с висок квалитет. Това даде основание на Художествената комисия на ХХІІ международен хоров фестивал в Ниш да присъди и на трите хора по една награда. Ясно е , че техните изпълнения бяха много добри и достойно представиха българската певческа хорова школа и българската култура въобще. Надявам се и в бъдеще, че много български хорове ще вземат участие в ХХІІІ международен хоров фестивал и с това ще допринесат за доброто презентиране на целия фестивал".

 

 

 

/ музикален педагог/ взе думата от мъжете и също сподели:



Тагове:   Ниш,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anieva
Категория: Технологии
Прочетен: 452058
Постинги: 118
Коментари: 132
Гласове: 211
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930