Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2008 11:53 - Феноменът Мутафов
Автор: anieva Категория: Технологии   
Прочетен: 1192 Коментари: 0 Гласове:
0



Феноменът Стефан Мутафов

 

 

      Опитът ми да избера „ фрагмент” от творческото дело на проф. Мутафов и да го превърна в тема за доклад или съобщение се провали. Не успях да преодолея усещането, че захващането с едно „парченце" би било издевателство спрямо „цялото”. А нали нещо такова -  монолитно, завършено, многолико е феноменът  

                             М  У  Т  А  Ф  О  В  .

        Основание за радост и гордост е обстоятелството, че тъкмо в нашите географски ширини се "пръкна" това "чудо".

     Но има привкус и на мъничко тъга...Опитвам се да си представя, ако всичко това се беше случило някъде, където са особено "петимни" за креативното начало. Та този "извор" там  щеше да бъде така "каптиран" , че дори капчица да не се разпилее...

Мега-системата Мутафов обърква / дори побърква/ мнозина с нескончаем терминологичен звездопад , читателят се чувства засипан / едва ли не съсипан/ ...Негативистичната реакция по този повод може да се укроти , ако се отчете, че номинирането е основен прерогатив на интелекта. И още, често зад шокиращите термини израства сградата на една или друга класификация  - като фермент за съзряването на науката.

      Един от секретите на проф. Мутафов е , че успява да съчетава удвлетвряването на сциентичната претенция за  еднозначност на термините с отстояване на позиците на Хомо симболенс. Неговата привидно авантюристична експедиция  из пространството на Духа не е хоби, рекреация или някакъв контра-пункт. Те са му толкова иманентни, колкото  и всичко останало. Ето защо той е преди всичко АНТРОПОЛОГ , който изследва всички екзистенциални пластове на Човека , най-добрата възможна школа за   с е б е и з г р а ж д а н е .

      Дали не би била възможна своеобразна компенсация с оглед за запазването на произведната реколта. Нещо като фондация би осигурило събирането, систематизирането, сравняването -  от соматичните микробелези до космичните стигми на човека.

     Виновникът за тези разсъжденя подхранва една оптимистична хипотеза : по-вероятно е , че набиращата скорост технологична стихия ще загуби съревнованието с Универсума -  ЧОВЕК ...Стига той да не загуби някъде по пътя си скрижалите на сакралността.

 

                                                     
           проф. д-р Ралчо Трашлиев

 

 




Тагове:   Мутафов,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anieva
Категория: Технологии
Прочетен: 452008
Постинги: 118
Коментари: 132
Гласове: 211
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930