Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2008 22:56 - Когато духът работи преди нас
Автор: anieva Категория: Технологии   
Прочетен: 1800 Коментари: 0 Гласове:
0



        Когато духът работи преди нас - всичко е възможно и постижимо




    От 3 до 10.10.08 в Бачиново - Благоевград се проведе петата семинарна седмица от семинара по антропософска лечебна педагогика и  социална терапия ( с ръковдители д-р Герхард Херц и Едит Моор) .
    "Лечебно е само, когато в огледалото на човешката душа се образува цялата човешка общност и в общността живее силата на отделния човек."
    С това мото ( от социалната етика на Щайнер) завърши последният семинарен ден. Но да се върнем в началото.
    Когато се събират съмишленици - всичко е осенено от един особен смисъл , всяко действие има своето предназначение. Както четем в стихосбирката на Дорина Пашмакова: " Песен сме! Господи!"
И всички семинаристи запяваме  поредния канон. Заедно! " За да се   роди усещането, че нося себе си във мен самия ! "
 С това послание от антропософския календар на душата  д--р Трайчо Франгов започна своята лекция за дванадесетте сетива.
    Аз (като традиционен университетски възпитаник) изпаднах в тотално недоумение . Знаем, че има 5 сетива и шесто чувство в изключителни случаи, но как да стигнем до 12 ? Провокирана да възприемам това ново знание , осъзнах , че Интелигентността и Духовността са две съвсем различни категории, намиращи се в сложна корелация. Преминавайки на друго равнище д-р  Франгов ни запозна с класификацията на 12 -те сетива от антропософска гледна точка. Те се делят на  телесни, душевни и духовни (респективно 4 низши, 4 средни и 4 висши / спиритуални). Всяко сетиво е врата към познанието и има своето уникално предназначение. Антропософията се интересува от духовни истини. И всяко сетиво е наш учител.
( Леонардо да Винчи си позволява да твърди, че Сетивата са служители на Душата). И неслучайно Грехопадението започва с дегустирането на добрия вкус на ябълката, след което Адам и Ева са изгонени от Рая.
    Марияна Николова ( усърден антропософски художник) направи допълнения към тази тема от гледната точка на изобразителното изкуство.Тя отбеляза с ентусиазъм: "Арттерапията - това е пожертваното изкуство". А Изабел Кустер (швейцарски музикотерапевт) изказа интересно твърдение, допълвайки лекцията на д-р Франгов. "Аз чувам с цялото си тяло! ". Според тази теория чрез вкуса се улавя вида на музиката (лад, мажор, минор), зрението допълва усещането за многогласие, а топлинното сетиво ни води към точната интерпретация на произведението. Говорът ( бавно- бързо, дълго-късо) се съотнася с щрихите (легато, стакато), динамиката и темпото.  Последното 12-то сетиво ( за Аза)  определя духа на произведението.Това са "прозренията" на Рудолф Щайнер ( вторият след Розенкройцер, получил "отпечатък" от личността на Христос).
    След това д-р Херц "повлече крак" към интересната тема за самоуправлението. И уточни основната посока на антропософията - Човекознанието. "Долу е земята с нейното притегляне, горе - небесата с  тяхното просветление и в средата стоя : АЗ."
На следващия ден д-р Херц, Едит Моор и Катя Белопитова имаха удоволствието да рецензират презентациите на всички семинаристи за защита на годишните работи. Едно действително многообразие от теми и идеи. Йорданка Василева (Варна) започна своето  представяне с думите: ""Не аз избрах професията социален асистент, а тя мен избра. Господ ме назначи да се грижа за дъщеря ми, която страда от ...."   Марияна Добрева от Павликени привлече вниманието на аудиторията към проблема за изработване на антропософски програми за работа със семействата на проблемни деца. Много актуален проблем на съвременната действителност !!!  Представянето на годишните работи затвърди у мен впечатлението, че семинаристите са се докоснали до проблеми, водени от потребностите на практиката. Манол и Нели представиха проект на учебно помагало за сезоните. Ще им подаря учлищните си песни , за да стане още по-интересно. Маргарита Йорданова (Търговище) събра погледите с кръшен екзерсис от българския национален фолклор... Всички се представиха по оригинален начин и спечелиха всеобщата симпатия. Бих обобщила основните тематични направления на останалите работи, тъй като е невъзможно да ги изброявам по разбираеми причини. Медитация, карма, сетивата от антропософски позиции, арттерапия, мултимодална терапия, ритмични дейности, поезия, самоуправление, синдроми, диагностика, трудотерапия, поведенчески стратегии....Интерес предизвикаха и стажовете на Мария, Дорина , Йорданка Василева и Ивайло в Швейцария и Румъния.
    Зададох на семинаристите следния въпрос: "С какво ви обогати поредната семинарна седмица?" И получих някои интересни отговори:
Маргарита Йорданова ( Търговище, учител, 47г.,) "Преди всичко се запознах с антропософията като духовна наука. Научих, че в западните страни се работи много  с хората, имащи дори  сериозни увреждания и те са приети като пълноправна част от техните общества."

Красимир Адамов (34г., Плевен, психолог) "Запознах се с нови подходи и методи за работа, споделени от доцентите и семинаристите."

Зорница Вълква (34г., логопед, Варна) "Теория, практика и себепознание".

Зоя Пехльова (председател на УС на СНЦ"Опора" ) " С конфликти, които изискват решения".

Д-р Стоян Везенков (гл.ас. в ЮЗУ "Н.Рилски" - Благоевград)  "Нещата в Семинара започнаха да се подреждат. ОПОРА става самоуправляващ се организъм и това ме радва."

Аделина Фисинска ( 30г., икономист и историк, Смолян)  "Направих марионетен театър със съучениците на сина ми по приказки от учебника за трети клас. Децата се включиха с голямо въодушевление"

Елка Горанова (ст.ас. в ЮЗУ)
"Евритмията, която ни предложи Дияна Демирева като алтернатива  и възможност за работа при децата с комуникативни нарушения."

Екатерина Митова (гл.ас. в ЮЗУ( "Общуването с хората".

Едит Моор "Надеждата, че след 2 години ще завършим всички успешно и хората оценяват това, което правим."

Марияна Николова "С удоволствието, че усетих напредъка на семинаристите. Нямаше лоши рисунки. Радвам се за авторите и за това, че са успели да се свържат с нещо."

Д.р Херц " Хората преди всичко. Техният интерес. Резонансът, който предизвика семинара.

 Д-р Херц, какво загубихте като човек, заради професионалното си израстване?
Може би някои илюзии. Хората, които мислех, че могат да ми бъдат приятели.

Жизненият ви път в едно изречение.
Оптимистичен хаос.

Студено ли е на върха?
Това не е моят начин на мислене. Основен въпрос за мен е да правя добри и правилни неща. Ако това е успешно, ветровете са по-топли. Ако не е - ветровете са силни и студени.

В знак на благодарност  Манол Смуков нарисува портрет на  Герхард Херц. "Моделът" остана наистина изненадан.
Отново Борислав Вучков (наш гост-поет със заболяване) започна своята изповед:
"Тихо рисуват деца, толкова тихо, а питам - кое е това тихо цвете, толкова чудно нарисувано.
Рисуват те балкани, звездици и реки, т о л к о з   т и х о,  к о л к о т о   е  о б и ч т а  в  с ъ р ц а т а   н и . "
    Такава "тиха метафора" може да възникне именно в една духовно извисена личност.
Прегръщаме се. Раздяла и надежда за нови срещи.
А в интернет - паузата се запознавам с кандидат - студент от Черна гора. Момъкът е седнал до мен и "виртуозно чатка" върху клавиатурата. Внезапно обръща поглед  и казва тихо: "Дали Бог ще даде да вляза в Американския университет?" Аз му отвърнах  утвърдително, без да се замислям. А откъде имах тази духовна увереност?  Не казвам. Защото когато Духът работи преди нас , всичко става лесно осъществимо...


Тагове:   НАС,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anieva
Категория: Технологии
Прочетен: 453064
Постинги: 118
Коментари: 132
Гласове: 211
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930