Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2010 22:30 - Съзидателният устрем на душата
Автор: anieva Категория: Технологии   
Прочетен: 1300 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.12.2010 21:44


     Съзидателният   устрем  на душите

На 5.12.2010 г. в град Търговище се „роди” още една инициатива по антропософска лечебна педагогика и  социална терапия.  От много градове на България в уречения час пристигнаха бившите участници в Семинара по антропософска лечебна педагогика и  социална терапия. Началото бе ознаменувано с песен и  стих от „Календар на душата”. Почетен гост и пълноправен учредител   на новото сдружение по АЛП и СТ бе Катя Белопитова – антропософ, преводач, психолог  и инженер. Разпръскваща във въздуха една незрима позитивна аура, тя прочете стиховете първо на немски, а след това и  на български.

  Мога ли Битието да позная аз,

тъй че себе си да преоткрие то в

Съзидателния устрем на душата.

Усещам аз- сила ми се дава Азът мой

във Мировия Аз като частица скромно да вградя.

Красимир Адамов/ психолог от Плевен/  постави творческа задача на участниците. Упражнението  имаше за цел оформянето на образ за бъдещата организация. Как да достигнем до несъзнаваното чрез орнаментите на пастелите? Почитателите на антропософската наука бързо се справиха и във всички картини се появи един общ, повтарящ се образ на „Окото”. Последва кратък петатоничен  инструментал  и представяне на гостите от Варна, Шумен, Смолян и Търговище. Учредителното събрание протече при следния дневен ред:

1.       Вземане на решение за учредяване на Сдружение по антропософска лечебна педагогика и  социална терапия.

2.       Приемане на устав на Сдружението.

В  член 8 на новия устав са посочени основните цели на Сдружението:

- Да подпомага развитието, популяризирането и въвеждането в България на методите и принципите на АЛПСТ.

- Да поддържа и разширява  общността на антропософските лечебни педагози и социални терапевти в България.

- Да съдейства за разкриване на лечебнопедагогически и социалнотерапевтични заведения от различен тип, както и на валдорфски детски градини  и училища.

- Да подпомага развитието на обществената нагласа към приемане и разбиране на децата и възрастните , нуждаещи се от специална грижа.

- Да подпомага развитието на обучението, възпитанието и образованието   , основано на естествените нужди на децата в различните възрастови периоди, в съответствие с изискванията на времето.

- Да подпомага квалификацията  и усъвършенстването на педагози, психолози, медици, социални работници, асистенти и други, свързани с възпитанието, обучението и грижата за деца и възрастни със специални потребности.

- Да подпомага съзнателното родителство и активното включване на родителите  в цялостния процес на грижа и възпитание.

- Да подкрепя сходни или допълващи инициативи като валдорфска педагогика, антропософска медицина, биодинамично земеделие и др.

 

 

Бяха приети поздравления от Едит Моор- Василев и Герхард Херц , Д-р Димчев, Дорина Василева, Весела и Ивелин Великови, новите кандидат- членове  - лекторите  Д-р Трайчо Франгов  и Марияна Николова. Имаше и поздравителни адреси.  Ето един от тях:

                                                              Скъпи приятели,

Приемете моите сърдечни пожелания като участник в изминалото обучение , Ваш колега, приятел и съмишленик  и като управител на фондация „Опора”  за една ползотворна и съграждаща среща в Търговище. Аз искрено се надявам и  вярвам в това. Имате и  моето уверение , че по всякакъв начин ще съдействам, подкрепям и като юридическо лице, и като професионалист, и като човек, който от години безрезервно е приел идеите на Щайнер в душата си – всяка инициатива, предприета от едно бъдещо антропософско сдружение по ЛПСТ в България.

Днес, като координатор на програмата в НБУ, получих пълното уверение на проф. Богданов, Председател на Настоятелството на университета, че програмата ни ще бъде приета. Въпреки умората и препятствията за тази последна година, аз се чувствам щастлива и изпълнила дълга си  и съм осъзната, че това е само началото…

                Успех и нека Духът ни води  и обичта ви един към друг, и вярата, че всичко онова, което правим е за доброто на онези души, на които ние по някакъв начин сме длъжни, затова сме поели този път…

                                               Обичам ви и съм с вас!

          Дорина Василева- Пашмакова

3.12.2010г.

 

                                                          Поздрави и целувки на всички!

„Обичаме ви! Мислено ви подкрепяме. Искаме да допълним, че Христос е Сила и Живот и нека тази Сила и Живот  да се влее  у всички ни.Осъзнаваме колко важни са знанията за Духовния свят и преживяването им.”

                                                  Весела и Ивелин Великови

 

Събитието завърши с „камерен” коктейл и приятелски разговори.




Тагове:   Устрем,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anieva
Категория: Технологии
Прочетен: 452074
Постинги: 118
Коментари: 132
Гласове: 211
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930