Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2012 16:18 - Всяко дете е ценно за света
Автор: anieva Категория: Технологии   
Прочетен: 2124 Коментари: 0 Гласове:
1



          ВСЯКО ДЕТЕ Е ЦЕННО ЗА СВЕТА

 

                   Здравейте, родители и учители!   Как сте, деца?

 В променящите се условия за решаването на проблемите, свързани със социалната интеграция на децата и учениците  с нарушено развитие е необходимо актуализиране на методите за тяхното обучение. Основната насока на специалното образование става практическата подготовка за живота. Опитът сочи, че тези деца  притежават възможности за приобщаване към различните форми на образование, труд и  култура.

                Хората  със затруднения в развитието се нуждаят от по-висок  жизнен стандарт. Това е  в интерес  на цялото общество. Едва през последните години и у нас се извършва това, което в другите страни съществува вече десетки години. За съжаление масово се реализира само един от познатите модели на интегрираното образование- въвеждане на децата в общообразователното училище при осигурена ресурсна помощ за тяхното обучение.Оказва се, че другите модели са скъпи и изискват значителен, добре подготвен човешки ресурс. Практиката сочи, че най-добри резултати се постигат чрез занимания с музика, пеене, театър, изобразително изкуство, спорт и трудово обучение. Все по-сериозно място се отрежда и  на родителите като се стимулира техния ангажимент.

 

В България има 28  ресурсни  центрове. Ресурсен център- Търговище е вашият  нов  приятел.

Ние като специалисти, родители и  граждани сме силно обезпокоени от предлагания проект за  Закон за предучилищно и  училищно образование в частта му за приобщаване  и  интеграция на децата и  учениците със специални образователни потребности. Нашите опасения са свързани с позиционирането на ресурсните центрове за подпомагане на интегрираното образование от държавни обслужващи звена в общински центрове за личностно развитие.Всички знаем за финансовите затруднения в общинските администрации в цялата страна. Те и към момента имат задължения да изпълняват тежки отговорности по реализирането на деинституционализация и изграждане на достъпна среда в населените места.Опасенията ни са, че с преминаването на на ресурсното подпомагане на общинско ниво няма ясни правила за финансирането му. Особено тревожно е  състоянието в малките общини  и населени места, в които липсва финансов и кадрови ресурс. Досега специалисти там бяха осигурявани от областните ресурсни центрове.

Ние не искаме държавата да абдикира от грижите за децата с увреждания и да ги прехвърля на общините. Тези деца са равноправни граждани на Република България и имат право на равен достъп до образование, независимо от това, че са ощетени от природата. В разговор с архитект Анна Добринова научих следното:  Преди години чуждестранна делегация разглежда интериора на дом за деца в неравностойно положение в Швейцария . Гостите се чудят защо е  необходимо тези същества с нарушения да живеят в такъв лукс и невероятна естетика. Рудолф Щайнер отговаря, че на лишените от природата обществото е длъжно да въздаде и  да компенсира неравенството.

Ние като професионалисти подкрепяме желанието да се реализират реформи непрекъснато във всички сфери. Но не е необходимо да бъдат унищожавани работещи структури в училищното образование- Затова смятаме, че трябва да бъде преразгледан Закона за предучилищно  и училищно образование, особено в частта за приобщаващото образование.

РЦПИОВДУСОП - Търговище  е  мост между два бряга – родителите на децата със специални образователни потребности  и  масовите училища  / детски градини. Екипът от обучени специалисти ( психолози, ресурсни учители, логопеди, слухово-речеви рехабилитатор):

-           помага на децата да преодолеят затрудненията си при вграждането в масова учебна среда.

-          ориентира се в проблемите им

-          подпомага  активно  детското развитие

Основният принцип в нашата работа е да бъдем коректни с вас и да внасяме яснота  за перспективите в развитието на детето ви. С това стимулираме и вашия ангажимент  като помощници / ко-терапевти/ в интеграционния процес.

КОИ СМЕ НИЕ?- Ние сме на ваша страна.

КАКВО ПРАВИМ? – И невъзможного.

ЗАЩО СМЕ ТУК? – За да не сте сами. Защото вярваме, че всяко дете е  ценно за света.

КЪДЕ МОЖЕ ДА НИ ОТКРИЕТЕ?  - гр. Търговище – ул.”Кюстенджа” № 89

Каква е  нашата амбиция? –

-  Да научим децата на всичко, което ще срещнат в живота.

- Да научим хората да ценят ДРУГОСТТА.

-  Да развиваме потенциала на всяко дете чрез създаване на индивидуални образователни програми  ,  съобразени  с неговата уникалност.

- Да не говорим , а  да разговаряме.

-  Да стимулираме силната връзка на децата със света чрез достъпни форми ( активиращи игри, комуникативни ситуации, публични изяви, включване в извънкласни форми и  проекти, занимания  с изкуство).

-          Да използваме разнообразни дидактични материали и  компютърни технологии в обучението

-          Да поставяме всичко на практическа основа

 

-          Да извършваме ранна диагностика , защото това води до бързо преодоляване на изоставането и достигане на образователните стандарти за съответната група/клас

                                       ОПТИМИСТИ СМЕ! НИЕ СМЕ ИГРАЧИ В ЕДИН ОТБОР!

                                       СЛЪНЦЕТО ГРЕЕ ЕДНАКВО ЗА ВСИЧКИ ДЕЦА!!!

 

               

 

 

 

 

 

 

 

 





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anieva
Категория: Технологии
Прочетен: 453124
Постинги: 118
Коментари: 132
Гласове: 211
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930