Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2012 13:42 - Ако мислиш сто години напред
Автор: anieva Категория: Технологии   
Прочетен: 1303 Коментари: 0 Гласове:
1



Ако мислиш сто години напред – обучавай хората

С тази сентенция, изречена от дъщерята на основателката на фолклорния ансамбъл „Мизия”, завърши юбилейният концерт на формацията. Но ето как започна събитието.
Петдесетгодишният юбилей на ФА ”Мизия” бе отбелязан с концерт на 23.11.12 г. в Драматичния театър на град Търговище. Още в 17.30 часа входната врата бе щурмувана от почитателите на фолклора. Допускани бяха само гражданите със специални покани.Театърът се оказа тесен за ценителите на изкуството. Имаше много разочаровани, но да се надяваме, че Празничният спектакъл ще бъде повторен.
Заемаме местата в ложите, въоръжени с писалки и фотоапарати.Успяхме да уловим магията на ефектното начало при появата на двамата водещи. Представени бяха главният художествен ръководител- Любчо Василев, диригентите на хора и оркестъра и хореографа. Юбилейният концерт бе уважен от кмета на Община Търговище- д-р Мирев, областния управител – г-н Митко Стайков, гости от Министерството на културата, Съюза на българските музикални и танцови дейци, изявени диригенти, композитори, хореографи.
Още в началото дружината на „игривите юнаци” ни заплени с жизнената си сила.След тях четири певици ( с тембристите си гласове и нюансираното си звукоизвличане ) създадоха усещането за изпълнение на многогласен хор. Браво, Катя!
Поразително впечатление направи танцовата сюита „Българка”(музика Милчо Василев, хореография – Любчо Василев), изпълнена в памет на Иван Вълев. В спектакъла взе участие и ЖХ ”Златна лира” с диригент Илиана Иванова. Този експеримент с школуван хор показа, че истинското изкуство е интегрално и няма граници.Въпреки факта, че познавам партитурата, останах приятно изненадана от новото качество на превъплъщението, кодирано в синтезното преплитане на различните изкуства. Безспорен мултиплициран ефект!
Особен обрат, „изтръпване” и силни емоции сред публиката предизвика финалния танц. Наричанията „От Бога да найдеш душманин, Яно” и „Яно, магьоснице” се вплетоха в движенята на самодивите, създавайки транс- послания за силата на „вечната и святата” българска жена- извор на любов и страдание.
Репертоарът на ФА „Мизия” включва и творби, създадени на основата на местен изворен фолклор. Солистките демонстрираха високи вокални умения, а танцьорките с непринудена ефирност, енергия и младежка лъчезарност ни показаха как феерията от звуко-ритми може да послужи за световен пробив на българите чрез фолклора. Видяхме колоритни костюми, съвременни акценти в утвърденото изкуство и разчупване на познати щампи.
„Малки моми и ергени” – в бясно темпо, с много устрем и настроение. Актьорите на сцената доказаха, че през годините заслужено са завоювали своите отличия и признания от международни фестивали и конкурси. БНТ и БНР разполагат с богат набор от записи на ФА „Мизия” – ценно наследство за бъдните поколения. Ансамбълът е удостоен и с отличието „Златна лира” на СБМТД.
Водещите (мъжки певчески дует) изненадаха всички с емоционалното изпълнение на познати мелодии.Те дадоха възможност на танцьорите да си починат. Останалите изпълнения на състава бяха наситени с хумор, неподражаем артистизъм и опити за „репортерски театър”. За финал на двучасовия спектакъл -динамичната „Шопска сюита”, която взриви залата с последвалите три биса.
Кметът на Община Търговище произнесе тържествено слово и определи ФА „Мизия” като „емблемата на града”. „На добър час” бе предадено и от министъра на културата г-н Вежди Рашидов. ФА „Мизия” получи почетна грамота, плакет и диплом от Министерството на културата. Връчени бяха много златни значки, сребърни и златни лири на участниците от формацията.
Два реда от кошници с цветя бяха свидетелство за заслуженото признание пред труда на неуморните творци. Те доказаха, че наистина съществува връзка между изпълнители и публика (пожелано о т Ангел Ангелски) . Това бе надежден знак, че класическата фолклорна музика ще бъде многократно преоткривана и утвърждавана от следовниците.
До нови срещи на сцената и в живота с пазителите на невероятното българско фолклорно богатство!
ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ!!!



Тагове:   фолклор,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anieva
Категория: Технологии
Прочетен: 453110
Постинги: 118
Коментари: 132
Гласове: 211
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930