Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2013 17:00 - Диригентски паралели
Автор: anieva Категория: Технологии   
Прочетен: 1205 Коментари: 0 Гласове:
1



                          "Диригентски паралели" на Емил Янев от висотата на неговите осемдесет години

 

Новата книга "Диригентски паралели" на Емил Янев е все още в работен вариант и предстои да бъде публикувана. В нея ще откриете сублимиран опит в достъпен обем на български език да се направи съпоставително изследване на достиженията на поколения диригенти по света и у нас.Учудващ е съвременният поглед към абстракцията "паралел". Авторът изчерпва в удивителна пълнота всичките значения.

Емил Янев не следва в изложението "еднопистов", стандартен метод на проучване. Използвайки първоначално общоприетия принцип, известен при повечето трудове в тази област , той представя проблема в исторически план - от древността до наши дни.

И едва тогава читателят е завладян от нови хоризонти, които по начина на извличане и експониране на информацията, разчупват установените правила. Интересни са препратките от различни изследователи (Добрин Петков, чужди автори), разглеждащи концептуално проблематиката. Отличителен момент в книгата е цялостният поглед (от високо и в дълбочина) към явлението "паралел". Ще се убедите в пълнотата на "картината" след прочита на творбата. Важната нишка, преминаваща през всичките авторови превъплъщения, остава личността на диригента. ДИРИГЕНТЪТ- сложна амалгама от психофизиологични(аура), социални(лидер), педагогически(учител) и сугестивни(медиум) параметри. Авторът е осъществил тази дисекция по неповторим и убедителен начин.

Литературната осведоменост на Емил Янев е безспорна. Личните контакти с много от цитираните съвременни диригенти му позволяват да направи разказ от първа ръка.Тези акценти допринасят за ценността и достоверността на изследването. Преситени сме от лабораторни проекти... Сложната феноменология на диригентското майсторство е представена в достъпна форма за широк кръг от читатели. Диригентът като медиатор в звуковата среда е разгледан от една нова и съвременна позиция. Не на последно място бих добавила, че книгата е написана "с душа" и ще бъде оценена от интересуващите се.




Тагове:   диригенти,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anieva
Категория: Технологии
Прочетен: 453068
Постинги: 118
Коментари: 132
Гласове: 211
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930