Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2013 14:25 - Песните на Пирин фолк
Автор: anieva Категория: Технологии   
Прочетен: 2160 Коментари: 0 Гласове:
0



Заредени сме с оптимизъм и  сила от хубавите песни на Пирин фолк 2013

 

Двадесет и  първо издание на фестивала Пирин фолк 2013 или добри думи за творчеството като ключ към успехите в глобалния свят

 

            „Ако искате да накарате хората да построят лодка, създайте им копнеж към морето, а не ги учете на дърводелство.”

                                                                    Екзюпери

 

            „Добре дошли в Сандански, приятели, в този чуден град…”

С този напев на хористките на Йоланта Лазарова, станал нарицателно  и мото на фестивала Пирин фолк 2013 , бе открита първата конкурсна вечер за авторска песен. В слънчевия    Сандански  е отгледана Традиция , тя е вече на 21 години  и   е одухотворена. Това съвършенство е  постигнато с много години усърден труд. Летният театър е построен на” правилното”  място. Сцената е  аранжирана оригинално – свод, през който се появяват участниците, стъпала, колони, вековни дървета и осветление- компилация със стил , създаваща усещане за древногръцка мистерия. Заставам  високо на последния ред и  се питам- „С какво песенното изкуство помага на хората да бъдат креативни? Отключва ли то и  други духовни врати?”

Приоритетна позиция във всеки фестивал заемат въпросите: ” Какво споделихме? С какво се обогатихме? Какъв е  смисълът? Очакванията. Резултатите… Как  общуваха участниците помежду си?... В това издание на Пирин фолк отново си дадоха среща традиционното и  злободневното, докоснаха се комерсилната музика и  ценностното. Репетициите бяха спокойни, с изключение на няколко  инфарктни ситуации, предизвикани от закъснели участници. Фестивалният дух се поддържаше от дефиле, видяхме „кукери” от Черна гора, духова музика и  мажоретки с трибагреници, момичета в народни носии. Организационните екипи и  тв-операторите работиха в сътрудничество, а не фрагментарно. Разнообразната тематика на песните даваше възможност за преоткриване  на житейски истини и  размисъл. За какво се пее на Пирин фолк-2013?  Вечните теми. Да имаш верни приятели, желанието да омъжиш дъщеря си, да обичаш в живота силно само веднъж, за избора на брачен партньор (македонската жена), за умението  да прощаваш, да цениш Земята и  райската си свобода върху  нея. Но определено рефренът „от Сандански до Благоевград македонско оро игра секой кой е  млад” стана хита на Летния театър. За това допринесоха и  добрата хореография, подпомогната   от духов оркестър. Моят фаворит бе песента „Ако се оженам” (м.Пламен Велинов, т.Иван Петров, аранжимент проф. Илчо Йованов, продуцент-„Астибо Базик”), изпълнена от Васил Чамов, незнайно как точно тя ме „докосна по душата”. Може би някакъв „мелодичен спомен” от детството ми, когато играех в парка с македонските дечица. Много приятно впечатление остави и  изпълнението на Даниела Темелковска(„Рана от любов”- музика   и аранжимент Милан Завков, т. Пейо Пеев, продуцент „Бовин”). Споменавам това като лична рефлексия на зрител, а не защото тези певци  не бяха номинирани. Невъзможно е  да бъдат анализирани всички изпълнения и  не е необходимо. Колкото са възприемащите  изкуствотото , толкова  ще бъдат и  мненията. Моят коментар  е отвъд пристрастията, защото за първи път слушам тези музиканти и по никакъв начин не ангажирам с преценките си.

Ако потърсим един постмодернистичен ракурс към съществуващите проблеми ще открем, че протичащите напоследък фундаментални промени в обществения живот засягат предимно пазарната икономика и  информационното общество, докато духовното  продължава да бъде на висота  дори и във времето на тотална анархия.

Фестивалът „Пирин фолк” е основан през 1993 г. от Община Сандански, Радио Благоевтрад и Телевизионен център Благоевград и вече има зад гърба си 21 издания. След 2000 г., с вписването му в Културния календар на Министерството на културата на Република България, форумът все повече се развива и утвърждава като международен – място, където се срещат, състезават и общуват творци от България, Гърция, Македония, Сърбия и Румъния. С включването на Българската национална телевизия и на други национални телевизии
от съседни държави, по линия на международното сътрудничество, фестивалът действително се превръща
в сцена за изява и сътрудничество между културите на Балканските страни – три от които са членки на Европейския съюз. Предстои териториалното разширяване на обхвата на фестивала с включване на представители от Франция, а посредством фондация „Артос”, която е фестивален сътрудник, и на такива от Канада и Австралия. Благодарение на сателитните връзки събитието
се ретранслира за цяла Европа, Северна Америка, Северна Африка и част от Близкия Изток.

         Цялостната организация на фестивала се ръководи от Организационен комитет с Председател Кмета на община Сандански,  който одобрява Правилника на фестивала, организационните екипи и фестивалните журита.

Фестивалното жури е 11 членно. По право в състава му се включва представител на Община Сандански. Поради международния характер на фестивала в състава му  има  и чуждестранни специалисти. При оценяването на песните,което е публично,журито взима предвид различните компоненти, като най-високата и най-ниската оценка отпадат и песента се класира според броя от точки,който е набрала.
Членовете на селекционното жури са различни от членовете на фестивалното жури.

Международният  фестивал „Пирин фолк” - град Сандански се състои от два конкурса – за авторска песен с етно елементи от Балканите и за изпълнители. Артистичен директор на фестивала е  Валентин Пензов.  Роден на 1 септември 1953 в Сандански. През тази година той празнува своя шейсетгодишен юбилей..Когато през 1998 е удостоен с голямата награда “Златният Орфей” за песента си “Кажи ми докога” (изп.Маргарита Хранова), има зад гърба си 20-годишна активна творческа дейност и десетки шлагери. „Закърмен съм с македонската песен” – твърди господин Пензов. Той споделя: ” На „Пирин фолк” не търсим жрици, а добре пеещи певици.”  Според него традицията за песен с  фолклорна основа   е запазена и  на последното издание на фестивала. Личните му  открития за 2013г. станаха Сабина Донева и  Велизар Илиев. „Комерсиалната песен” на Радe Радивоевич , изпълнена от Вили Рай, вдигна публиката в Летния театър на крак.” По  моя лична преценка Вили Рай бе най-артистичната, експресивна, жива, динамична и  издръжлива изпълнителка, която съумя да задържи публиката в кондиция до края на песента. В технически план и  цялостно изпълнението на Невена Цонева също бе много издържано и  привлекателно. Вероятно изборът на песен, неангажирана с „македонска закваска” бе причина за третото място. Тотка Тодорова от Търговище води Дневник на фестивала от 1992година. Интересно изследване, което може да наречем „живата история на Пирин фолк”. Поразгърнах овехтелите му листи и  открих  сакрални мисли на фенове. „Оптимизъм, настроение  и сила идват от хубавата македонска песен.” „Ако политиците слушат повече музика, светът щеше да е  различен.” „Изцяло се отдавам на фестивалното настроение, както любителите на  футбола”. „Македонските песни са мелодични, емоционални и  прочувствени. Това са  песни, родени от сърцето”.

Проф.Илчо Йованов от Македония сподели:Директорът на фестивала е отдаден на каузата творец, който има своето достойно място както в националната ни музикална култура, така и в традицията и съществуването на фестивала в Сандански. Не мога да си представя фестивала без Валентин Пензов. Бих отправил пожелание към общината да отделя повече средства за рекламиране на фестивала, заслужава си. Най-добрата певица  с изключителни гласови данни бе Сабина Донева.”

             На 9.09.2013г. Младен Типчев (заместник-кмет на Община Сандански) откри пресконференцията. Журито се представи като „играч”, изправен пред система от участници-творци  и тяхната художествена продукция. Неговият председател проф. Стефан Драгостинов изтъкна: „ В тази битка няма загинали.Има само щастливи хора. От седем години водя това жури и знам какво се  е  натрупало. Моята преценка  за Пирин фолк -2013 е , че имаме полет нагоре. Успешна организация, …ех, не може  и без неуредици!!!  В конкурса за авторска песен се състезаваха 26 песни. Първото впечатление при прослушване на демо-вариантите бе по-бледо, но в действителност тези песни „полетяха на крилете на изпълнителите”. Творбата, спечелила първата награда за авторска песен ( в изпълнение на Таня Скечелиева) съвпадна  и с моето лично предпочитание.Предлагам за следващата година да обявим 6 златни песни на фестивала(формулировката ще уточним допълнително), които ще имат по-дълъг живот в музикалното пространство. Бих искал да припомня на участниците, че не е  допустимо да се закъснява за репетиция. Например  на хоровия фестивал в Манчестър репетицията влиза в програмата на фестивала.Затова предлагам в следващите издания закъснелите участници за репетиция да бъдат елиминирани. Ние (Журито) сме един великолепен колектив.От тази година има новост в регламента- най-високата и  най-ниската оценка да отпадат. Моят избор за откритие на фестивала  е  Сабина Донева от НМУ ”Любомир Пипков” – София с вокален педагог Нели Маринкова. Тя получи първа награда за изпълнител  и наградата на Радио Благоевград- продуциране  и ретранслиране на песен . Тази година всички специалисти бяхме единни в оценката си.”

            Валентин Пензов връчи  на фестивала почетен знак от  Община Тетевен   и съобщи отличените. Наградите за интерпретация получиха Невена Цонева и  Вили Рай.  Проф.Илчо Йованов благодари и  изтъкна, че отличаването в този форум означава много за него . Личната награда на проф. Драгостинов (колекция с дискове) бе връчена на Георги Върбанов, един „благородно-нагъл рок-ориентиран музикант”, който успя да разчупи канона  и  внесе интересна звучност в общата музикална канава. А Йордан Марков за трета година спечели наградата на публиката.

            Доц. В. Димов с голям ентусиазъм поздрави всички артисти. Според него Пирин фолк неслучайно носи това име и е  стъпил здраво върху раменете на традицията. Изследователят спомена, че фестивалът не е  ерзац на „Златният Орфей”. „След първото събуждане можех да си затананикам 4 песни. Истинският живот на песните  е  отвъд фестивала . Бих искал да ги интегрираме в медийното пространство адекватно бързо. Предлагам да връчваме награда за цялостно творчество, защото при оценяването винаги има известна доза субективност. Дължим добри думи  и на тези творци, които не бяха наградени: Г.Върбанов и  Р.Радивоевич, Илиян Михов, Христо Косашки и  Алекс Нушев за неговия брилянтен аранжимент на песента „В чуждата земя”(т.А.Димитров, м. Петър Алексиев, изпълнена от Невена Пейкова и  Сабина Донева, песента е наградена от Община Тетевен). Да запазим традицията и  да открием едно общо бъдеще на Балканите като посланици на любовта  и изкуството!  Да не забравяме нашите корени   и това, че Македония  е културна зона в три страни.Зад всяка песен стои екип от творци, а  изпълнителят е  неин образ. ДА БЪДЕ!”

            Вили Рай  представи сръбски композитор. Тя благодари на всички, които я наградиха и  поздравиха.”Какво остава след фестивала? За нас артистите това е  важно. Моите песни имат 8000 интернет-посещения. Добре е  медиите да кажат какво се случва с песента след фестивала.Това шоу не е  напразно. Искам медийното пространство да бъде живо и  артистите да бъдат някъде. Всички даваме по нещо от себе си и  очакваме медиите да ни помагат.”

Радио Благоевград – „Ценим фестивала, разчитаме на нашата аудитория.”

А ние напускаме Сандански , заредени с оптимизъм,  сила и много  топлина в сърцето. Очаквайте ни с изгрева да съберем плодовете на  следващото издание  Пирин фолк през 2014 година!!!

           

   

 

 

 

 

                                            

 

 

 

 




Тагове:   Сабина Донева,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anieva
Категория: Технологии
Прочетен: 452600
Постинги: 118
Коментари: 132
Гласове: 211
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930