Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2015 13:25 - Отзиви за Деветите празници на женските и девически хорове
Автор: anieva Категория: Технологии   
Прочетен: 1146 Коментари: 0 Гласове:
0



Отзиви за Деветите празници на женските и девически хорове „Проф. Л. Гюлева” в Търговище

Весела Пастърмаджиева: „Не за първи път харесвам публикации на Йорданка Донева. Сетивна, образована, искрена ... тази дама не се свени да си опише духовното пристрастие към хоровото изкуство, при това го прави хем естествено, хем убедително. Мисля, че имаме голяма нужда от такива личности - да обичат, но да не се страхуват, да изказват мнението си... да са различни; и, да! -да провокират заспалите. Споделям личното си мнение, че общността ни няма чак толкова нужда от Месии, а се нуждае от хора отдадени, които са успели да съхранят вярата си. Въпреки!”

Милка Толедова: „ От сърце благодаря на домакините на IX-те Празници на женските и девически хорове "Проф. Лилия Гюлева" в Търговище за удоволствието да бъда част от тези вълнуващи празници на музиката, на хоровото изкуство, на приятелството, на красотата!!! Благодаря ви: Илиана Иванова, Тоня Любенова, Йорданка Донева, за приятелството! Радвам се на успехите ви и ви пожелавам да "изкачите" нови творчески върхове все така с обич и отдаденост на прекрасния ви хор "Златна лира" и на музиката!”

Анета Драгнева- Данаилова :
„С огромна благодарност към организаторите на IX- ти Празници на женските и девически хорове "Проф. Л. Гюлева". Едно изключително събитие с перфектна организация, без суета, с безкрайно топло приятелско и колегиално отношение! За нас, участниците в него, остава чувството на удовлетвореност от труда ни, щастието да зарадваме публиката. Благодарим за топлото гостоприемство на хор "Златна лира", подкрепени от много съмишленици от БХС! Поклон пред възрожденската ви мисия!”

Хор "Бодра песен" при ОДК гр. Шумен с художествен ръководител и диригент Деница Узунова има отново честта да бъде поканен и да участва в ІХ издание на Празниците на женските и девически хорове "Проф. Лилия Гюлева" град Търговище 2015!
За нас беше радост и гордост да участваме в поредното издание на прекрасния и единствен по рода си хоров фестивал, който се проведе в обновения и красив град Търговище. Изказваме големите си благодарности на Община Търговище за чудесните условия, които предоставя на участниците , а на артистичния секретар – Илиана Иванова благодарим за неимоверните усилия и отдаденост, с които успява не само да съхранява, но и да издига нивото на хоровия фестивал. В изданието имахме удоволствието да слушаме престижни български хорове, да се радваме на премиерното представяне на вокалната работилница на Йордан Камджалов, на високата оценка, която даде за нашия хор г-н Йозджан Сьонмез – музикант и пианист, композитор и изпълнител, работещ в Истанбул, да участваме в църковния концерт – нов елемент в развитието на фестивала. Обогатени сме от литературните издания и краеведски трудове, разкриващи и разказващи за личността на проф. Лилия Гюлева и за историята на хор "Златна лира", за музикалното дело в град Търговище, които бяха представени на творческата среща в рамките на фестивала.

На многая лета на всички, които творят този фестивал!

С благодарности и уважение, Деница Узунова

Д-р Йозджан Сьонмез, Истанбул: „Хор "Златна лира" ме очарова с красивия си репертоар, изящна интерпретация и адекватно поведение на сцената. Впечатли ме и отличната спятост между хористите. Това е един хор на завидно професионално ниво и със специално място в българската хорова музика.
Девическият хор от Бургас бе много интригуващ. Един такъв ансамбъл би се радвал на популярност на много места, особено като се прибави и акомпанимента на джазовите пианисти. Поп-репертоарът, въпреки голямата атрактивност , не би следвало да бъде единственото им поприще за изява.
Децата на Орфей" показаха много сериозен репертоар и голяма предварителна подготовка.Това бе едно силно постижение в хоровото изкуство! Интелектуално добре построена интерпретация, но малко по-слаба по отношение на амплитудата на динамиките и движението на хоровите партии . В репертоара от български композитори особено се отличиха алтите. Несъмнено Венеция Караманова е много вещ педагог и можещ хоров майстор!
Хорът от Латвия плени публиката с женственост и красота. Видяхме много интересен репертоар, включващ латвийски и полски фолклорни обработки. Жизнени, истински и очарователни певици! Аматьорско звукоизвличане, но много добър ансамбъл.
Детско-девическият хор от Шумен бе изключителен. На европейско ниво! Завидна школовка и вокална подготовка на децата. Слушах разпяване в хотела. Деница Узунова е навлязла в дълбочина в дебрите на хоровото майсторство. Много актуален и подбран с музикален вкус репертоар - включващ от сериозното до забавното. Отлична нюансировка, изящество във височините, въпреки младата възраст на участниците и невероятно чиста интонация.
"Te deum adoramus" са изключителни професионалисти. Оприличавам ги на Академичния хор при АМТИ - Пловдив на Крикор Четинян. В репертоара им се наблюдава превес на съвременните български хорови творби. Това е похвално! Теодора Димитрова е "много тънко пипащ диригент" / каквото и да означава това/. В състава има много добри алти и на моменти по-голямото им количество би могло да наруши баланса.
" Музикална лаборатория за човека" на Камджалов акцентира в изказа на философски идеи. Видяхме на сцената раздвижени музиканти-артисти. "Мisere" - Alleggri , прозвучала в храма на следващия ден, бе на феноменално равнище, но поради акустичните условия , не се получи очаквания ефект /като в катедрала/.

"Проф. Л. Гюлева ни хвърляше направо в студената вода! Трябваше да си водим студентски дневник с анализи на посетени концерти. Този навик запазих до днес и ми е много полезен в работата." - спомня си маестро Йордан Камджалов.

Фолклористът Петър Крумов разказа на срещата за традициите в хоровото изкуство на прибалтийските републики /пеенето при тях е задължителна част от общото възпитание на подрастващите/. Той даде много висока оценка за интерпретацията на "Драгана и славеят" от Ф. Кутев в изпълнение на Младежка формация "Децата на Орфей" с диригент Венеция Караманова.

Венеция Караманова определи хоровото изкуство като ковачница за характерите на младите хора. Тя сподели интересни моменти от своя удивителен опит с детски и младежки хорове.

Илиана Иванова, артистичен секретар на Празниците: Посвещавам дейността си на светлата памет на моята майка. На нея дължа всичко . Наистина фестивалът се превърна в празник и за певците, и за публиката. Хоровете- участници бяха на много високо ниво, а някои и на световно. Деветите празници на женските и девически хорове "Проф. Л. Гюлева" в Търговище се отличиха с перфектна организация, с продължение на концертната дейност в църквата и изключително интересна среща на диригентите и гостите , на която бяха представени две книги и една изложба. След приключването на Празниците получих обаждания и електронни съобщения от всички участници. В тях се изразява искреното им задоволство от възможността за изява, която им предоставихме, възхищение от отличната организация и емоцията. Изключително важно е ,че направихме в Търговище един фестивал по европейски стандарт и модел. Дай, Боже, да стане още по-добър и в следващите си издания!





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anieva
Категория: Технологии
Прочетен: 450667
Постинги: 118
Коментари: 132
Гласове: 211
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031