Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2016 19:23 - Хор "Златна лира"- домакин на Празниците на женските и девически хорове "Проф. Л.Гюлева" в Търговище
Автор: anieva Категория: Технологии   
Прочетен: 596 Коментари: 0 Гласове:
0



 Женският камерен хор "Златна лира" - домакин на Празниците на женските и  девически хорове "Проф. Лилия Гюлева" в Търговище"

 

 

            В монографията  разглеждам само един аспект от мултимодалната програма, реализирана основно чрез средствата на хоровото изкуство. И понеже е много трудно да се наблюдава и  описва феномен, който е  пластичен и продължава своето развитие дори в настоящия момент, надявам се да проявите разбиране към ограниченията. Използвам три основни подхода  - линеен/ исторически анализ на фактите/, дълбинен/ психологически анализ на влиянието на изкуството върху личностите, които го практикуват/ и  мултимодален/ демонстриращ синестетичните способности на певиците/.

 

 

 

 

     За мен е  изключителна привилегия да напиша тази книга. Колкото по-амбициозно се задълбочавам в изучаването на личностите на дамите от ЖКХ "Златна лира", толкова загадката на техните богати индивидуалности става по-непроницаема. Но въпреки това - аз не се отказвам.

      Започнах с идеята да опиша "вълшебните мигове" в биографията на нашия хор, да разкрия на какво сме способни ние като групов дух, съставен от жени с  различни професии , но обединени от  общи  ценности и    любов към Музиката.

       Надявам се да ви увлека в нашите преживелици и  да ви убедя, че диригентката на хора - Илиана Иванова -  притежава способността да извлича максималното от потенциала на певиците, като едновременно с това успява да ги насърчава да продължават своето личностно  и професионално развитие.

      Не трябва да забравяме  и за голямата подкрепа, която сме получавали през годините от приятелите- наставници на хора- Проф. Лилия Гюлева, Акад. Емил Янев,  Борис Семерджиев, Проф. Марин Чонев, Проф. Петър Льондев, много български композитори и  културни деятели.

     И не на последно място искам да изкажа възхищението си от мотивираните хористки, които в това трудно и бездуховно време, отделят по четири часа седмично за лишено от комерсиалност занимание- хоровото пеене.

    Радостно  е да споделя гордостта от факта, че именно нашият хор е домакин на Празниците на женските и  девически хорове- форум без аналог в световната практика, иницииран от Незабравимата- Проф. Лилия Гюлева.

    Репутацията на един фестивал се гради на способността да се събуди интересът на публиката към поканените формации  и изпълняваните произведения.Почетният артистичен директор на фестивала- Йордан Камджалов, родом от Търговище, а понастоящем   почетен гост-диригент на четири български филхармонии и  на  Операта и  Симфоничния оркестър в град Хайделберг, Германия, е живото доказателство че стойностни хора се раждат навсякъде по света. А град Търговище  е прекрасно място за живеене и  творчество.

            Музикалните форуми показват ,че изкуството , в частност хоровото пеене, ни помага да живеем уравновесено и пълноценно във време на икономическа криза и  хроничен стрес. Да запазим връзката със света, Бога и  себе си. Да разширяваме хоризонтите си.

    Накрая ще завърша с пожеланието на Майкъл Гелб: " Да направите своето хоби неразделна част от живота си  е  прост, но чудесен начин да се приближите до своя личен Ренесанс. Ако освен работата и  семейството се отдадете  и  на някакъв свой личен интерес, това ще разшири мирогледа ви по начин, който ще обогати всички аспекти на живота ви. "

                

Установено е, че по-лесно се възприемат чувствата, отколкото мислите. Затова хоровото изкуство има безкрайни възможности за въздействие. Личността става личност в истинския смисъл на думата, когато достигне такова равнище на духовно развитие, при което се появяват духовни потребности, мотивиращи поведението й. Тези потребности доминират над биологическите и определят основната насоченост на личността, нейните мотиви и установки. Върху основата на това възниква определена йерархическа структура на мотивационните сфери, която определя активното избирателно отношение на индивида към външната среда.

Най-духовният инструмент на човека е неговият глас. За съжаление с напредъка на цивилизацията все повече мислим и  по-малко действаме / пеем/. Душата може да говори чрез звуци за това, което я вълнува. И когато вътрешните бариери пречат да се свързваме със света успешно, тогава идва на помощ пеенето.

Всеки човек има различни предпочитания за прекарване на свободното си време. Но несъмнено хората се ориентират към дейности, които снемат напрежението им  и ги релаксират, за да се заредят с нови сили за следващия ден. Особено добри постижения се отчитат при занимания с хорово пеене.

Как  променят психичния си статус дамите от ЖКХ »Златна лира»    чрез отношенията в хоровия колектив?

Съществуват най-различни предположения за действието на социалната подкрепа, осигурявана от взаимоотношенията  в групата. Малката, но реално подпомагаща мрежа от социални контакти е безспорно много полезна.

Работата в хоровия колектив  осмисля свободното време на изпълнителите, развива и удовлетворява духовните им потребности. Добре подбраните текстове, облечени в запомняща се мелодия раздвижват не само гласните струни, но и мозъка. Изключително




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anieva
Категория: Технологии
Прочетен: 453144
Постинги: 118
Коментари: 132
Гласове: 211
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930