Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2016 19:09 - Музика, която създава пространства
Автор: anieva Категория: Технологии   
Прочетен: 1324 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                         Музика, която създава пространства

 

          Вълнуващо е да си Диригентът на столетието,  извайващ  ВРЕМЕТО.

На 6.04.2016г. в зала „България” се покорихме на музикалното вълшебство, създадено от Йордан Камджалов и  неговия екип. Два часа извън времето на стандартните грижи  и проблеми. Сами със себе си, провокирани от Вагнер , Бетовен и   „Генезис оркестър”. Майсторът на пулта за пореден път показа, че е  овладял до съвършенство уроците на немските майстори.

„Явлението на века” доказа, че умее да експериментира нестандартно с утвърдени образци и  „строши” представите на изтъкнатите музиканти в залата. В кулоарите се дочуха реплики: „Няма ли кой да вразуми това момче? Деветата на Бетовен не може да се изпълнява в непредсказуемо бясно темпо.”

Лично за мен най-интересното постижение  и кулминацията на вечерта бе позата на ренесансовия човек/ отъждествявана с Леонардо/. Разперени встрани ръце като Христос на кръста и леко разтворени крака. От това положение на тялото Йордан Камджалов успя да освободи енергията на участниците и ние в публиката се потопихме в духовен екстаз без граници за въображението.

Много уверен хор- с достолепен звук и перфектна кондиция, изваяни височини и  дискретен интензитет. За съжаление солистите не се чуваха добре от балкона. Майсторската работа на Мая Василева- Четрокова превърна хористите в отделен групов персонаж – може би най-въздействащият след диригента.- в този спектакъл. Амбициозен проект. Технически съвършени валдхорни и  обои, интересен оркестров звук с по-приглушени , бих казала , духовни нюанси . Бързо темпо, в определени моменти на границата на „невъзможностите”  на изпълнителите. И като всеки път- наличие на тайнство. Ненадейно за декор на възприятията ни се разрази истинска буря. Светкавиците „опонираха” на темпераментните тимпани и с този дует ни доведоха до могъщо прозрение за силата на човешката заедност и Божията воля, стояща над всичко в този живот.

Финалът бе ознаменуван с традиционните 15 минути аплаузи.”Одата на радостта” бе поискана на бис. Хористи  и диригент без партитури. Голи, по душа, пред нас. Поздравихме диригента, който все още трепереше от нервна възбуда, невярващ, че проектът му е  увенчан със слава.

Прибрахме се  у дома смирени  и заредени с нови сили.

 

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anieva
Категория: Технологии
Прочетен: 453211
Постинги: 118
Коментари: 132
Гласове: 211
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930