Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2016 16:16 - Международна конференция
Автор: anieva Категория: Технологии   
Прочетен: 1203 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      Асоциация Дислексия- България

                                              бе организатор на

 МЕЖДУНАРОДНА  КОНФЕРЕНЦИЯ – MO DYSLEXIA : Осигуряване на добра образователна подкрепа на младежи с дислексия

                                                         21 май 2016

                                                РУСЕ

 

Конференцията премина  в условията  на позитивен дух, гостоприемство, колегиални взаимоотношения, перфектна организация и възможности за дискусии. Тя е част от проекта „ Мобилност на образователните услуги”(Mobility of Educational services) в рамките на програмата „Еразмус плюс” (Erasmus+), с партньори Латвия, Чехия и Турция. Целта на проекта е да се повиши качеството и достъпността на образователните услуги за младежи с дислексия и други специфични  обучителни затруднения в условията на общообразователното училище.  Гости на събитието бяха : проф. Дора Левтерова- Гаджалова от ПУ” П. Хилендарски”; Том Шмидт от Рига, Латвия; Яна Паленска от Dys- Centrum-  Прага, Чехия;  Омер Фарук Метин – Асоциация по дислексия- Коджаели, Турция, Даниела Бонева- Асоциация Дислексия- България, Диана Иванова, Кремена Стоянова, Стела Иванова, РЦПИОВДУСОП- град Русе и  специалисти от ресурсни центрове в страната. Водещата на форума – Елена Михова- улесни протичането на конференцията с ведрото си настроение и оптимизъм.

В България терминът „дислексия” се използва за назоваване на широк спектър от специфични обучителни затруднения, докато в редица други страни той се ограничава до обозначаването на затруднения в овладяването на четенето. Всички родители са единодушни за това, че учащите  с дислексия се нуждаят от асистиращи технологии и облекчения, тъй като дислексията не означава по-ниска интелигентност. Според тях това състояние не трябва да бъде причина младежите да не  завършат средно образование и да продължат да учат в университет. Припомнихме облекченията, които могат да ползват учениците: аудиокниги, диктофон; позиция, близо до учителя; устно изпитване, използване на таблет, допълнително време при изпит. С неволите на неуспешните терапии ни запозна майката на Лъчезар- Кремена Стоянова. Нейният  преживян разказ от  първо лице докосна аудиторията и  я направи съпричастна с истинските проблеми на детето с дислексия. За правните регулации и борбата с институциите  ни информира Том Шмидт- баща на 9 годишно момче с дислексия. Яна Паленска представи нов продукт за интерактивно обучение. Много и  интересни казуси бяха представени. Някои от тях намериха своето решение.

В резултат на пилотно проучване в рамките на проекта и въз основа на извършен национален анализ на потребностите на учениците с дислексия , ще бъде разработен Наръчник за учители, ще се провеждат обучителни курсове и множество законодателни инициативи. Очакванията на родителите са свързани с въвеждането на следните услуги, достъпни за дислексиците в училище: допълнителни индивидуални часове, допълнителна помощ от учители по различните предмети, индивидуални консултации от специалисти(логопеди, психолози, ресурсни учители), допълнително обучение за работа с компютър и асистиращи технологии.

Конференцията бе закрита с Обръщение към министъра на образованието и науката – г-жа Меглена Кунева и  Комисията по образование. Направен бе извод, че дислексията съпътства човека през целия му живот. Младежите с това състояние притежават висока креативност и  са много ценни за обществото, но страдат несправедливо от ограниченията в общообразователното училище. Даниела Бонева заяви, че Асоциация  Дислексия- България е отворена за предложения. Тя изказа своята надежда, че съвместните усилия на родители, ученици, специалисти  и общество – ще доведат до ПРОМЯНА.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anieva
Категория: Технологии
Прочетен: 452637
Постинги: 118
Коментари: 132
Гласове: 211
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930