Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2016 22:46 - Международна конференция по логопедия
Автор: anieva Категория: Технологии   
Прочетен: 1448 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Конференция с международно участие на тема:                       „Логопедична диагностика”

(с подкрепата на бакалавърска и магистърска програма”Логопедия” в НБУ, Латвийски университет- Рига, Дружество на психолозите в България)

    03-05 юни 2016г

България, хотел ”Сенди бийч”, Курортен комплекс Албена

 

            ТРЕТИ ЮНИ 2016г

Пристигаме в един приказен рай, малко кътче от страната ни, създадено по законите на красотата. Красиви симетрии от розови храсти, борове и екзотични цветя оформят градините пред хотела, заиграваме се със статуите на  делфините пред басейна, потапяме уморени нозе в морската пяна… За да си припомним, че всичко започва от нея. Приливът и  отливът на вълните са дълбоко кодирани в подсъзнанието на всеки от нас и  създават невероятното усещане за релакс, чувство на задоволство, покой  и сливане с природата.

            На рецепцията в хотела ни посрещат дружелюбни млади хора с  „нелицензирани” усмивки.  Припомняме си  колко трудно постижимо  е това днес- наличието на социалната усмивка. Много бързо създаваме контакти с непознатите колеги от страната. В  хотелската стая ме очаква Антоанета Калоянова – логопед в Ресурсния център на гр. Стара Загора. Възпитаник на московската школа, тя гледа малко по-отвисоко родните проблеми.Но  всички се усещаме като част от едно цяло, което принадлежи на хората, имащи нужда от нашите усилия. И осъзнаваме колко уморени изглеждаме в края на учебната година. Въпреки това сме отделили един уикенд, за да се потопим в проблемите на логопедичната диагностика и  да улесним бъдещата си работа. За мен този форум бе полезен с новите контакти и обмена на информация, със срещата с бивши преподаватели от университета и състуденти. Човек винаги си спомня с носталгия за младостта  и именно виждането на хора, с които не си имал възможност да контактуваш дълго време те прехвърля през моста на годините. Влизам в асансьора с Нина Йорданова и разбирам, че не може да ме познае „ от раз” след дългото пътуване и натрупаната умора.  В главата ми се експонира сцената на едно студентско общежитие, в което нощувахме преди да отидем на първата си бригада. Разказвахме си вицове, преобличахме се като индийки и си правихме декори с чаршафи за театър. Едва ли някой днес ще заподозре тази внушителна дама- управител на центъра „Пумпелина”  в подобни лудории. И все пак осъзнавам, че въпреки годините ние сме успели да закътаме дълбоко в себе си детето и да не позволим на времето да разруши тази илюзия за щастие.

            На обед виждам мъж с позната усмивка на съседната маса и разконспирирам нашия преподавател доц. Емил Маринов. В кафе-паузата си припомняме за първия випуск по дефектология и екскурзията ни до Пловдив.

        В частен разговор президентът на Логопедичния център „Ромел” – г-н Емил Йосифов- сподели с откровено задоволство: „Първата конференция проведохме през 2013г, втората реализирахме през 2015г. и ето вече третата е факт- отново в КК Албена през юни 2016г. Удовлетворени от предходните две конференции, искахме тази да премине по друг начин- с избора на много мотивирани хора.  Първоначално  смятахме да ползваме отделни зали за различните секции, като докладите се презентират успоредно, но не успяхме да намерим подходящи помещения. Затова представянето на докладите премина последователно в три дни.

            През 2013г бяха поканени топ-специалисти от Дания, Швеция и Холандия, през 2015г- Вогиндрукас от Гърция  , а на третото издание- проф. Тюбеле от Латвия и студенти от Гърция. За четвъртото издание на форума предвиждаме разширяване на международните хоризонти. Обученията и уъркшопите с чужди лектори винаги са били много интересни. Затова няма място за притеснения. Ако обърнем поглед напред- ще видим, че програмата зависи от заявките на авторите-участници в направление „Логопедична терапия”. Център на изследователския интерес ще бъдат новостите в практически план. Възнамеряваме да амбицираме изследователите и  практикуващите логопеди да споделят интересното от своя опит. Участието в конференции от този тип помага на хората да престанат да се страхуват от публичната изява, давайки възможност за обмен на мнения между различни специалисти от сродни специалности. До нови срещи в Албена през 2017г!!!”

            Президентът на Логопедичния център „Ромел” – Емил Йосифов- откри конференцията на 3 юни в 16 часа в залата на хотел „Сенди бийч” в КК Албена. Той даде възможност на госта от Латвия- проф. Сармите Тюбеле-  да въведе аудиторията в проблематиката на диагностиката на детското развитие. В своята лекция Ptactice of Early Speech and Language Evaluation in Latvia- проф. Тюбеле акцентира върху необходимостта от цялостно оценяване на детето. Тя подчерта същественото значение на ранната диагностика  за адекватната и  успешна интервенция. За това е  необходимо родителите да предоставят на терапевта всички налични документи от изследвания на детето. Проф. Тюбеле представи най-често употребяваните тестове за оценка на речта  и езика в Латвия. Мюнхенската функционална диагностика, Dibels Test, Language UnderstandingTest, Phoneme Production and Differentation Test, Wordchains and Letterchains Test, Letterchains Exercise, Wordchains Exercise, Projekt LAMBA, Mac Artur Bates Test, TROG-2,DEST-2.

 Проф. Тюбеле проведе експеримент с аудиторията. Всички изследвани лица трябваше да свържат с вертикална черта еднаквите букви в думи, написани на различни езици, за определено време. В края на своята презентация тя направи извод, че използването на адекватни вербални тестове е добра основа за извършване на правилна оценка на проблемите на детето.

            Друга позиция застъпи проф. Виолета Боянова от НБУ- София. Много уверен и ерудиран лектор, който не лети в облаците.Тя уточни, че тестовете са хубаво нещо, но служат само за ориентир, защото детското развитие е динамично. Проф. Боянова подчерта голямото значение на следните фактори за нормалното развитие на речта и  езика:

-         Наличието на интактна човешка мозъчна кора

-         Нормален слух

-         Нормален интелект

-         Адекватна социална среда

-         Обучение по време на сензитивните периоди(1-4г)

-         Развита моторика

Изтъкнати бяха най-често срещаните причини за забавянето на езиковото и речевото развитие:

-         Постпсихотравмен мутизъм

-         Детска афазия

-         Умствена изостаналост

-         ХАДВ

-         Глухота

-         Аутизъм и  аутистични прояви

-         Дизартрия и  ДЦП

-         Вербална диспраксия

-         Билингвизъм

-         Социална депривация

-         Анкилоглосия

-         Субмукозна цепка на небцето

-         ……………………………………… и мн. други

-         Дисфазия на развитието

 

Проф. Боянова уточни наличието на множество диагностични проблеми при децата с дисфазия на развитието. Припомнени бяха условията за поставяне на коректна диагноза „дисфазия на развитието”- наличието на нормален слух, първично съхранен интелект, адекватна социална среда. Дисфазията е  качествено увреждане на езиково-говорната система, отличаващо се с проблеми в артикулацията, аграматизъм и беден речников фонд. Лекцията бе богато илюстрирана с примери от клиничната  й практика като детски невролог в Центъра по емоционални  и комуникативни нарушения в НБУ. Наложи се заключението, че генетичните патологии се овладяват по-трудно.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anieva
Категория: Технологии
Прочетен: 452009
Постинги: 118
Коментари: 132
Гласове: 211
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930