Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2016 13:21 - ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНИ ЛОГОПЕДИЧНИ ПРАКТИКИ
Автор: anieva Категория: Технологии   
Прочетен: 1042 Коментари: 0 Гласове:
0



  

             Конференция с международно участие

ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНИ ЛОГОПЕДИЧНИ ПРАКТИКИ

                 НБУ- 4-6 ноември 2016

 

Пристигам  на 5 ноември сутринта, един час по-рано и имам достатъчно време за акомодация и разглеждане на обстановката. Белите  брези  в двора на Нов български университет създават романтична обстановка с руски сантимент. Празната беседка приканва за неформални разговори  и дискусии. Плакатите  в коридорите ни информират за предстоящи и  отминали научни/културни събития.

Конференцията се проведе в Аулата на Корпус 1. Динамичното участие на модераторите/организаторите допринесе за доброто протичане на форума.  Особен интерес  проявих към презентацията на Доц. Рут Суануик  / Ruth SwanwickSchool of Education University of Leeds/, директор на Изследователски център в Лийдс, Северна Англия. Тя насочи вниманието на аудиторията към проблемите на езиковото разнообразие в Англия. Фокус в нейното  изложение бе езиковият потенциал на децата. Доц. Рут Суануик  обобщи, че слуховото увреждане води до социално неравенство и фрустрация.Терапията на слуховите нарушенията трябва да включва глобални/ холистични/ подходи.

Кристел Шнайдер / Christel  Schneider- Germany/  разгледа   виртуалната „реалност” като метод  , който спасява хората с увреждания от нерадостното им съществуване и  ги изравнява с останалите.

Антоанета  Калонкина от Държавния  логопедичен  център ни запозна със свое пилотно проучване.  Разнообразни по тематика бяха презентациите на Василена Иванова, Снежана Велева, доц. Катерина Щерева, Елена Бояджиева- Делева, Катя Дионисиева…

Пламен Петков от ШУ „Константин Преславски” разведри атмосферата с  адекватен за ситуацията виц. Всички слушаме една и съща информация но „чуваме” различни неща. “ Аудиологът пита детето:

-         Имате ли проблеми с  ушите?

Детето  отговаря:

-         Да, пречат ми , когато си събличам пуловера.”

Изследователят фокусира вниманието към употребата на предлози от деца с дисфазия на развитието.

Светлана Картунова от Обединена терапевтична практика „Детски истории” за пореден път бе с провокативна програма, наситена с много фантазия и  желание за споделяне на работещи методи. Авторката противопостави двата термина ТЕРАПИЯ и ОБУЧЕНИЕ. Според нея терапията стимулира процеси, а обучението се базира на овладяването на готови модели. Терапията е  равносилна на свързване, изискващо емоционален комфорт.

Д-р Калоян Дамянов, съветник на министър на образованието и  науката, разясни новите предизвикателства пред приобщаващото образование в контекста на   промените в закона за предучилищно и училищно образование. Той изказа своето безпокойство, че вероятно около 400 деца и  ученици със специални потребности в София , след 1 януари 2017 година, ще останат без необходимата подкрепа , поради недостиг на ресурсни учители  и логопеди.

Д-р Калоян Дамянов бе затрупан  с въпроси от специалистите. Той уточни, че новият закон ще даде по-голяма свобода и творчество на практикуващите логопеди и  психолози. Те ще могат сами да избират инструментариума  за изследване на децата. Оценката на индивидуалните потребности на подрастващите няма да зависи от матриците / които до този момент много ни улесняваха, но и изразходвахме излишно количество хартия за идентифицирането на един и същи дефицит/. Предоставят се възможности на специалистите сами да избират дидактическите технологии и стратегии за обучение/ ориентирани към уникалните потребности на лицата с проблеми в развитието/.

Екипите за подкрепа на личностното развитие ще работят с четирите категории   деца и  ученици – с изявени дарби, в риск, с хронични заболявания и специални образователни потребности. Предстои да бъде обнародвано ново Методическо указание в Държавен вестник. Специалистите по приобщаващо образование трябва само да синхронизират своите документи с най-общите нови изисквания.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anieva
Категория: Технологии
Прочетен: 453071
Постинги: 118
Коментари: 132
Гласове: 211
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930