Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2009 10:38 - С лице към хората
Автор: anieva Категория: Политика   
Прочетен: 1232 Коментари: 0 Гласове:
0



                   С лице към хората

 

                                                                     14.07.2009

 

            Национална конференция по проект:

 

      "Прозрачност и публичност на действията на областните и общинските администрации - гаранция за почтено и добро управление"

 

         Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

 

 

 

            Конференцията се проведе в залата на Inter Expo Center в София . Организаторът е фондацията за прозрачни регламенти. Водещи- чаровната Петя Донова- управител на фондацията за прозрачни регламенти и уравновесеният Иван Игов - / психолог/, управител на Агенция "Еврика". В почетното жури бяха включени : Ангел Иванов - зам.министър на МДААР, арх. Белин Моллов - политически съветник в кабинета на министъра на МРРБ, Милош Симонович- кмет на Ниш , Giovanni di Stasi-Special envoy of the Secretary General  of the Council of Europe.

 

Джовани ди Стази изтъкна: "Обичам България, заради добрите перспективи, които дава на хората. Харесвам столицата й. София е чудесен град. Много важно за бъдещето на  вашата страна е качеството на администрацията . В сърцевината на администрацията трябва да бъдат гражданите. Това са хората, които плащат данъците и получават услугите. Ако местната и регионалната власт са прозрачни, то качеството на живот на хората ще бъде по-добро. Затова трябва да се усъвършенства качеството на местната демокрация. Прозрачността е най-важната ценност за укрепване на връзките между гражданите и управляващите. Ако тези решения се съобщават, това поражда доверие. Искам да ви поздравя, че сте избрали тази тематика - Гражданското общество. Аз съм убеден, че националното правителство закриля подобна  дейност. Европейската общност ще подкрепи всички тези инициативи. Аз следя българското местно самоуправление. Процесите на усъвършенстване са предпоставка за един добър край."

Иван Игов "идентифицира" добрите практики и призова да бъдем повече граждани. Кметът на Ниш  Милош Симонович  благодари за оказаната чест да бъде поканен на конференцията.Той подчерта, че град Ниш  е най-близо до България. Изказа надеждата, че ще се постигнат добри контакти по линията Ниш - София- Скопие и връзките между НПО в двете страни ще подобрят сътрудничеството. Особено в сферата на РАЗМЯНАТА НА ИЗКУСТВО  и други нови неща.

На конференцията бяха зададени много въпроси от страна на участниците. Организаторите й трябваше да отговорят на питания, свързани с проблемите на корупцията във властта  и  самооценката на държавните служители.

Акцент се постави върху трите стъпки за областните и общинските администрации. Вниманието на аудиторията бе насочено и към проблемите на хората без компетентности / неграмотни, социално слаби/ и хората с увреждания, както и към възможностите  на тази популация да ползва административния апарат.

Валентин Симов зададе въпрос, свързан с Гражданското общество в лицето на НПО. Има ли го? Получи се интересна дискусия. Организаторите много бързо, компетентно  и изчерпателно съумяваха да отговорят на  на присъстващите. Имаше и „заядливи”,  злободневни ухапвания от вида на : "Защо връзката между Гражданското общество и общинската администрация все още не се е състояла?" .....

            Бяха раздадени и годишните награди на фондацията за прозрачни регламенти. Номинация за най-прозрачна общинска администрация получи община Кубрат. Община Мездра бе номинирана за най-добра практика за партньорство между общинска администрация и структурите на ГО за реализиране на прозрачност в действията на администрацията. За най-прозрачна областна администрация бе отличена област Сливен. Особено ефектно бе направена и презентацията от областната управителка на града. За най-добра практика.... бе определена  област Благоевград.

            Наградата е годишна преходна статуетка, изработена от българския скулптор Райнис Гелов по идея и задание на Настоятелството. Статуетката символизира добрата воля за промяна към прозрачност  и откритост в действията на администрацията, към „отваряне” на администрацията към гражданите и  бизнеса. Статуетката изобразява фигура на целеустремен човек. Ръцете са разтворени като криле на птица и са призив за партньорство. Движението на фигурата е във възходяща посока и  има аналогия с логото на фондацията.

            Администрациите, победителки в четирите категории , ще бъдат носители  на приза за срок от една календарна година и ще предават статуетката на следващия победител  в  съответната категория. В случай, че една администрация спечели наградата в дадена категория  три поредни години, то статуетката ще остане нейно притежание завинаги.

            Анализите на състоянието на българската държавна и общинска администрация очертават необхоидмостта от подобряване на прилагането на някои от принципите на добро управление, като например по-добра ефективност, повече прозрачност, по-добра координация. Тази награда ще стимулира прилагането на принципите на добро управление и по-конкретно на законността на действията на администрацията, оптималното и целесъобразно използване на ресурсите за постигане на поставените цели. Чрез тази награда ще се повишава прозрачността, отчетността  и контрола над държавната и  общинска администрация от страна на гражданското общество. Целта на наградата е   да идентифицира и да покаже пред широката общественост, пред отговорните институции в нашата страна и ЕС добрите практики от дейността на българската администрация и положителния ефект от партньорството й с неправителствения сектор. Ангажираността на гражданското общество и активният външен мониторинг на административната дейност са едни от най- сигурните инструменти за гарантиране на ефективен контрол върху работата на администрацията.

            Прозрачността в управлението води до повишаване на общественото доверие в българските институции. Времето налага максимата, че ако се спазват трите принципа- прозрачност, публичност и партньорство администраторите спокойно ще се обръщат С ЛИЦЕ КЪМ ХОРАТА.

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anieva
Категория: Технологии
Прочетен: 453143
Постинги: 118
Коментари: 132
Гласове: 211
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930